Nyhet Sverige 2022-04-20

Bananer gav 500 barn nya leenden

Förra året inledde Operation Smile Sverige ett samarbete med Daily Greens, ett välkänt varumärke inom frukt och grönt. Varje ekologisk banan som såldes genererade ett bidrag till operationer för barn födda med läpp-käk-gomspalt. När det första året nu har summerats, visar det på ett resultat av otroliga 1,2 miljoner kronor – vilket kan räcka till operationer för 500 barn! Och fler operationer kommer det att bli, när samarbetet kring den populära frukten, eh bäret, eller eh, örten… nåja… nu rullar vidare.

Magnus Falk, marknadschef Daily Greens, lämnar över en check på 500 nya leenden till Ted Henningsson, t f chef Marknad & Insamling Operation Smile Sverige. Foto: Malin Hoelstad

Två bananer i veckan! Bananen är en favorit som går hem i stugorna; i snitt äter svensken hundra bananer varje år. Sedan ett drygt år finns därtill bananer som är nyttiga på fler sätt än rent näringsmässigt. För att vara med och göra skillnad bestämde nämligen Daily Greens, i samband med att de lanserade en ekologisk banan, att varje såld banan ska generera ett bidrag till Operation Smile. Nu, ett år senare, har butiker och konsumenter genom att välja just Daily Greens bananer redan bidragit till att 500 barn kan få en operation!

– En operation kan ta mindre än en timme, men ger ett barn ett nytt liv och ett nytt leende. Därför har vi gjort om vår banankedja till ett kretslopp där vi ger tillbaka. Vi visar konsumenterna att deras val av banan kan göra skillnad. Varje banan blir ett bidrag från oss och våra kunder, så att Operation Smile kan fortsätta sitt fantastiska arbete, säger Magnus Falk, marknadschef på Daily Greens.

– Vi har gjort om vår banankedja till ett kretslopp och visar konsumenterna att deras val av banan kan göra skillnad, säger Magnus Falk, marknadschef Daily Greens. Foto: Malin Hoelstad

Operation Smile grundades 1982 av det amerikanska paret Bill Magee, plastikkirurg, och hans hustru Kathy Magee, barnsjuksköterska och socionom, och just bananer kom att spela en symbolisk roll när organisationen blev till. En kvinna i Filippinerna, där paret volontärarbetade, gav dem en stor korg med bananer för att visa uppskattning för deras arbete, trots att hennes eget barn inte var ett av dem som fick en operation. Bill och Kathy bestämde sig där och då för att återvända; de åkte hem och började samla in pengar och grunden för Operation Smile var lagd!

Sedan mötet med den filippinska kvinnan har bananen varit en symbol för hopp, tacksamhet och tron på en bättre morgondag. Och nu, 40 år senare, får Daily Greens bananer spela en viktig roll för att ge fler barn en livsförändrande operation. 

– Vår verksamhet är helt beroende av våra volontärer, givare och samarbetspartners. Pengarna vi får genom samarbetet med Daily Greens bidrar till att vi kan ge barn och ungdomar den operation de behöver för att kunna leva ett normalt liv. Att vi bara ett år efter att vi inledde samarbetet nu kan hjälpa 500 barn och deras familjer är fantastiskt! Tänk vilken skillnad en banan kan göra, säger Annika Billing, generalsekreterare för Operation Smile Sverige.

Vill du också köpa en klase bananer och bidra till att fler barn kan få en operation? Bananerna säljs i utvalda matbutiker och är försedda med en QR-kod som tar den nyfikne till en sida med lite mer information. 

Självklart kan du även stödja oss genom att ge en gåva via vår hemsida!

Ge en gåva

Nästa nyhet

volontär ger tummen upp till tjej som väntar på operation Nyhet

HALLÅ DÄR… Jonas Wanbro, narkosläkare och en av sju svenska volontärer på väg till Madagaskar

Skillnaderna i vård är ofantliga. I Västerås är vi cirka 45 narkosläkare i ett upptagningsområde med 280 000 människor. När jag var på Madagaskar 2019 fanns det 20 narkosläkare i hela landet, med 28 miljoner människor.

Läs mer 2022-04-19

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.