Nyhet Sverige 2023-01-20

Fler ungdomar i Sverige känner sig ensamma

Sju av tio svenskar känner sig mindre isolerade i dag jämfört med hur de kände sig under pandemin. Bland unga ökar dock känslan av ensamhet. Var femte svensk i åldern 18–29 år känner sig mer isolerad nu än under pandemin. Det visar en ny Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Operation Smile.

Fler ungdomar i Sverige i åldersgruppen 18–29 år känner sig mer ensamma nu än under pandemin. Foto: rawpixel.com (Freepik)

– Vi på Operation Smile påminns ständigt om vad isolering kan göra med människor. Våra patienter, barn födda med läpp-käk-gomspalt i låg- och medelinkomstländer, lever ofta isolerade då trakasserier från omgivningen driver dem till ett liv utan skola och kompisar. Deras föräldrar vittnar om barnens ensamhet, tårar och sviktande självkänsla, säger generalsekreterare Annika Billing.

En tidigare Sifoundersökning visade att varannan svensk kände sig isolerad under pandemin. När sociala umgängen nu kan återupptas och det inte längre råder restriktioner i vardagen känner sig de flesta i de äldre åldersgrupperna mindre isolerade. Samtidigt uppger två av tio yngre att de lever mer isolerat i dag än tidigare.

– Undersökningen visar att oroväckande många i Sverige känner sig isolerade, säger Annika Billing.

Att vara ensam och isolerad kan ha stor negativ inverkan på den enskilda personens hälsa. Forskning visar att icke självvald ensamhet medför en ökad risk för både psykiska och fysiska problem, som till exempel stroke, demens och hjärt-kärlsjukdomar. Enligt Statistiska Centralbyrån beräknas 300 000 personer vara socialt isolerade i Sverige.

– Som medmänniskor kan vi bryta ensamhet genom att ta ett första steg till social kontakt. Att se någon i ögonen, säga hej och småprata kan betyda oerhört mycket.

Operation Smiles generalsekreterare Annika Billing. Foto: Malin Hoelstad

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Sifo på uppdrag av Operation Smile perioden 18–26 november 2022. Totalt har 1 000 svenskar mellan 18 och 79 år svarat på frågan ”Känner du dig mer isolerad eller mindre isolerad i dag, jämfört med under coronapandemin?”.

Nästa nyhet

Nyhet

Ja, må hon leva i hundra år till!

I somras firade Anna-Lisa Holmgren från Göteborg sin 100-årsdag tillsammans med vänner och familj. Men något presentbord var det aldrig tal om.

Läs mer Sverige 2023-01-20

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.