Nyhet Sverige 2023-01-20

Ja, må hon leva i hundra år till!

I somras firade Anna-Lisa Holmgren från Göteborg sin 100-årsdag tillsammans med vänner och familj. Men något presentbord var det aldrig tal om, Anna-Lisa undanbad sig vänligt både blommor och presenter. I stället uppmanade hon dem som ville uppvakta henne att ge ett bidrag till Operation Smile.

Anna-Lisa startade en insamling till förmån för Operation Smile när hon firade sin 100-årsdag. Foto: Privat

– Jag tycker att man har tillräckligt när man är hundra år. Och det kan bli så mycket blommor att man inte kan ta hand om dem. Jag vill inte ha något, jag vill bara ge, säger Anna-Lisa med pigg stämma när vi ringer upp henne för att gratulera i efterskott.

Vi har tur som får tag på Anna-Lisa vid första försöket. Hennes veckor är fullbokade och hon är ofta ute på aktiviteter; flera dagar i veckan spelar hon canasta på olika ställen i Göteborg och på onsdagar står konsert eller handarbetslunch på schemat. Förutom canasta är den stora hobbyn att sticka norska koftor och tröjor med komplicerade mönster, och så fort Anna-Lisa sätter sig ner är det med en stickning i handen.

På 100-årsdagen fick dock både stickningen och canastaspelandet stå tillbaka då släkt och vänner slöt upp för att fira jubilaren. Det bjöds på både lunch och middag för ett 70-tal gäster och i kyrkan hölls en konsert. Anna-Lisa blev rejält firad från morgon till sen kväll och hon minns dagen med värme. 

– När jag promenerade hem efter kalaset hade klockan hunnit bli halv ett på natten och jag var inte ens trött. Jag var bara glad!

I samband med födelsedagen valde Anna-Lisa också att starta en födelsedagsinsamling på Facebook till förmån för Operation Smile och barn med läpp-käk-gomspalt i världen. Anna-Lisas vänner ville väldigt gärna uppvakta henne på den stora dagen och totalt har födelsedagsinsamlingarna genererat över 30 000 kronor, vilket vi har nöjet att meddela henne.

– Nämen så roligt! Åh, så fint, utbrister Anna-Lisa glatt när hon får höra summan. Att jag valde att undanbe mig blommor och presenter togs emot så väl. Alla var glada att ge och nu kan fler barn få hjälp. Plastikkirurgerna är så duktiga nuförtiden, annat var det ju förr när det inte gick att operera på samma sätt. Det är klart att de här barnen inte ska behöva känna att de måste gömma sig eller skämmas över hur de ser ut. De måste få känna sig som ”vem som helst”.

Vi tackar Anna-Lisa så mycket för både pratstunden och det fina initiativet i samband med 100-årsdagen. Vill du, liksom Anna-Lisa, göra skillnad för barn med läpp-käk-gomspalt? Swisha en gåva till 900 22 21.

Nästa nyhet

Clara 11 år Nyhet

Skattereduktion för din gåva

Information om skattereduktion för din gåva till oss Avdraget omfattar 25 procent av gåvobeloppet och kan kombineras med gåvor till olika organisationer. Avdraget gäller dig som är över 18 år och ger gåvor om minst 200 kronor till ett totalbelopp om minst 2…

Läs mer 2022-12-22

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.