Nyhet Filippinerna 2023-06-07

Återbesök i Filippinerna: Jupiters nya liv

Tjuvnyp, glåpord och utanförskap var Jupiters vardag när han var liten. Läppspalten gjorde att han såg annorlunda ut jämfört med de andra barnen, och det räckte för att han inte skulle få vara med i gemenskapen. I dag är Jupiter tonåring och livet har förändrats för honom på den filippinska ö där han bor och har vuxit upp.

Jupiter bor med sina föräldrar och några av de tio syskonen på ön Batayan i Filippinerna. Familjen lever ett enkelt liv och brödfödan kommer från pappans inkomst som fiskare. Konkurrensen om havets skatter är hård och det är svårt att försörja sig som fiskare. Ibland räcker inkomsterna till mer än ett par kilo ris, ibland inte.

– Det är svårt att få det att gå ihop. Nu kan vi bara äta två gånger om dagen, inte tre som vi brukade göra, berättar Jupiters mamma Gemma.

Jupiter tillsammans med sin mamma Gemma 2014. Foto: Jessica Brandi Lifland

Men det finns också glädjeämnen i familjens liv, och det allra största är det som hänt Jupiter. 2014, när Jupiter var fyra år gammal, genomförde Operation Smile ett medicinskt uppdrag på en närliggande ö och redan första operationsdagen fick Jupiter sin efterlängtade läppspaltsoperation. Men Gemma minns fortfarande tiden före operationen väl.

– De kom i grupp och kallade honom för ”läppspalten” – som om han inte hade ett eget namn. Jupiter slogs aldrig, han bara böjde på huvudet och gick undan.

Jupiter ville helst inte gå ut innan han fick sin operation. Foto: Jessica Brandi Lifland

Fyra ensamma år
De fyra första åren i livet var Jupiter ensam och isolerad. Han ville ogärna gå ut, och även föräldrarna valde många gånger att hålla honom hemma för att skydda honom. Så snart Jupiter vågade sig ut blev han retad och folk stirrade på honom. Han var utsatt och hade inga kompisar att ty sig till eller leka med. Vändpunkten kom med operationen.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att någon skulle hjälpa oss. Jag kommer ihåg att jag grät efter operationen. Han var så fin, precis som han är i dag, och det hade jag inte väntat mig.

När Jupiter hade läkt efter operationen kunde han börja skolan. Då fick han för första gången i livet kompisar och blev en del av en gemenskap.

– Livet har förändrats för honom, säger Gemma. Han har kompisar och älskar att vara ute och spela basket med dem.

I dag går Jupiter i skolan och är som vilken annan tonårig kille som helst. Foto: Jörgen Hildebrandt

En helt vanlig tonåring
Jupiter, som nu fyllt 13, är i dag som vilken annan tonåring som helst – med drömmar om en framtida karriär och basket som det stora fritidsintresset. Han säger att han inte riktigt minns hur livet var före operationen, men att han kommer ihåg att han blev retad och ofta var ledsen.

– Ingen retar mig längre och jag tycker om att gå i skolan. Det roligaste är matte, säger Jupiter. När jag blir stor vill jag bli polis och sätta stopp för knarkhandlarna.

Vill du vara med och förändra liv för barn som Jupiter? Bli månadsgivare

Nästa nyhet

Nyhet

Mirjams musik och historia berör

Genom Ung Företagsamhet fick Mirjam Larsson, 17, chansen att förverkliga sin dröm om att planera och genomföra konserter. Vid sina två orgelkonserter berättade Mirjam sin personliga historia om hur det är att leva med läpp-käk-gomspalt.

Läs mer Sverige 2023-06-05

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.