Nyhet Sverige 2023-06-05

Mirjams musik och historia berör

Inom ramen för Ung Företagsamhet fick gymnasieeleven Mirjam Larsson, 17, chans att förverkliga en dröm hon haft i flera år: att planera och genomföra konserter. Vid två välbesökta orgelkonserter tog hon tillfället i akt att berätta sin egen historia, om hur det är att leva med läpp-käk-gomspalt. Det blev två tillställningar som både berörde besökarna och överträffade Mirjams egna förväntningar.

Mirjam föddes med läpp-käk-gomspalt och vet hur viktigt det är att få rätt vård. Foto: Privat.

– Det har gått flera månader sedan konserterna, men jag tänker fortfarande på dem och har svårt att smälta allt. Att få anordna en konsert har varit en dröm sedan jag började högstadiet och jag har tänkt att om jag ska göra det här, ja, då ska det vara till förmån för Operation Smile.

Att Operation Smile ligger Mirjam varmt om hjärtat har sin naturliga förklaring. Mirjam föddes själv med läpp-käk-gomspalt och hennes resa har varit lång. Under årens lopp har hon varit en flitig besökare hos såväl logopeder som tandläkare, tandreglerare, käkkirurger och plastikkirurger, och för bara några veckor sedan genomgick hon sin 13:e operation.

– Jag är född med dubbelsidig läpp- och käkspalt och vad man kallar ”total gomspalt”, så man kan verkligen säga att jag fick hela paketet, säger Mirjam med ett skratt. Men jag känner mig tacksam över att jag föddes i Sverige och att jag har fått hjälp tidigt, att jag inte har blivit undangömd eller så. I andra länder är det inte självklart att få vård och jag vet att en del inte får hjälp förrän i vuxen ålder, om ens då. Det är klart att jag reflekterar över det och känner med dem.

Musikaliska förebilder
Resorna från barndomshemmet i Kramfors till sjukhuset i Umeå har varit många och långa, och mamma Anna har alltid följt med och stått vid Mirjams sida. Tiden de tillbringat tillsammans har gett dem ett starkt band och en djup relation, och mor och dotter möts också i det stora musikintresset. Framför allt är det sång och orgel som gäller hos familjen Larsson och i bilen, på tåget och på sjukhuset har det blivit många diskussioner och samtal om hur de kan nå ut med musiken genom att ”jamma runt”. 

Mirjam och mamma Anna delar intresset för musik och spelar gärna tillsammans. Foto: Privat

– Mamma är en stor förebild för mig och jag är uppvuxen vid hennes orgel i kyrkan. Vi bollade mycket tillsammans inför mina konserter, så hon var en stor hjälp, berättar Mirjam.

Efter gymnasiet siktar Mirjam på att gå i sin mammas fotspår och utbilda sig till kyrkomusiker. Mirjam, som flyttade långt för att börja gymnasiet, har inte längre barndomens orgel nära till hands. Men på gymnasiet har hon haft turen att träffa läraren Martin Ljungdahl, som också blivit en förebild.

– Han motiverar mig och gör det roligt att öva – och för att bli kyrkomusiker krävs mycket övning.

Två lyckade konserter
I mitten av februari öppnades så kyrkportarna i Gudmundrå och Nordingrå för Mirjams konsertbesökare. Till sin hjälp hade hon en handfull väl valda musiker som ackompanjerade på piano och sjöng. Publiken bjöds på två stycken av Bach som Mirjam framförde på orgel och därefter höll hon en kort andakt. Hon berättade för publiken om sin bakgrund och att hon samlade in pengar för att göra livet lättare för barn i andra länder som också fötts med spalt. Förhoppningen och målet var att få ihop 5 000 kronor, tillräckligt för att bekosta hela två operationer.

– Jag har fått så många reaktioner, via sms och mejl och via mamma som jobbar i området. Folk har sagt att de blev rörda och uppmuntrade att göra skillnad. Och de har swishat! Jag fick in mer än tre gånger så mycket som jag hoppats på och det är jag så glad över.

Drömmen om att bli kyrkomusiker hägrar och Mirjam tillbringar många timmar vid tangenterna. Foto: Privat

Ett nytt liv väntar
Nu väntar tredje och sista gymnasieåret för Mirjam efter sommaren. Och inte bara sista gymnasieåret väntar: även de sista operationerna är nu inbokade. En operation väntar före sommaren och den allra sista i höst. Därefter är Mirjam ”klar”.

– Det känns faktiskt lite konstigt. Jag har ju varit i den här sjukhussvängen hela livet, sedan jag var ungefär fem månader gammal. Men det är såklart oerhört skönt. Nu kan MITT liv börja!

Läs mer om läpp-käk-gomspalt!

Nästa nyhet

Nyhet

Prins Carl Philip fortsätter som beskyddare

Prins Carl Philip har tackat ja till att fortsätta som beskyddare för Operation Smile Sverige. Hans engagemang bidrar till att öka medvetenheten kring vårt och våra medicinska volontärers viktiga arbete.

Läs mer Beskyddare 2023-03-28

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.