Nyhet Rwanda 2023-12-01

”Jag blev förälskad i plastikkirurgin”

Fidel Simba är en av ST-läkarna som just nu utbildar sig till plastikkirurg i Rwanda genom det utbildningsprogram som Operation Smile, delvis med stöd av Svenska Postkodlotteriet, varit med och utvecklat för att öka tillgången till kirurgisk vård i landet. Tidigare i år deltog Fidel, hans mentorer och studiekamrater på ett utbildningsuppdrag i den rwandiska staden Kibuye.

Doktor Fidel Simba, ST-läkare och blivande plastikkirurg, går just nu det näst sista året på sin utbildning i Rwanda. Under utbildningen har hans intresse för plastikkirurgi väckts och i dag hoppas han att många fler ska välja att satsa på den inriktning som han själv valt. Vi fick möjlighet att ställa några frågor till Fidel mellan uppdragets alla operationer och föreläsningar.

Fidel Simba under ett arbetspass på utbildningsuppdraget i Kibuye. Foto: Operation Smile

Fidel Simba, vem är du? Jag är 32 år, född och uppvuxen här i Rwanda i en stor familj med sju barn. När jag inte studerar tycker jag om att träffa mina kompisar, lyssna på musik och dansa. Jag lyssnar gärna på ljudböcker eller dokumentärer, särskilt när jag gör mig i ordning för att åka till sjukhuset. En av mina stora drömmar är att få resa utomlands och studera, men sedan jag vill komma tillbaka hem och jobba och hjälpa min befolkning. Det är det som driver mig. Jag har sett behovet och vill ägna mitt yrkesliv åt rekonstruktiv plastikkirurgi.

Vad händer under ett utbildningsuppdrag som det här? Vi genomför utbildningsuppdrag regelbundet och det innebär att vi åker ut till ett sjukhus som vanligtvis inte kan erbjuda den vård och de operationer som vi kan utföra. Nu arbetar vi på ett sjukhus i västra Rwanda, alldeles vid Kivusjön som gränsar till Kongo. Vi träffar och opererar många under de här dagarna. Det kan vara patienter med läpp-käk-gomspalt, cancertumörer och brännskador.

Det är ett utmärkt tillfälle för oss att lära av de färdigutbildade plastikkirurgerna, av våra mentorer och andra volontärer och kolleger samtidigt som vi ger tillbaka till samhället. Vår insats gör att vi hjälper den lokala sjukvårdspersonalen att minska arbetsbelastningen avsevärt på mycket kort tid. Sedan får vi också en heldag med föreläsningar, så på det hela är det väldigt matnyttiga och givande utbildningsdagar.

Tre kirurger arbetar med en patient i operationssalen
När antalet utbildade plastikkirurger ökar får fler människor i Rwanda tillgång till livsnödvändig vård. Foto: Jörgen Hildebrandt.

Vad fick dig att bli intresserad av plastikkirurgi? När jag började på COSECSA, ett universitet som utbildar kirurger i östra, centrala och södra Afrika, studerade jag allmänkirurgi i två år innan jag skulle välja inriktning. Jag hade förmånen att lära av plastikkirurgerna och jag såg hur viktig och bred plastikkirurgin är; man kan jobba med allt från huvud till tår och hjälpa människor på så många olika sätt. Jag blev helt enkelt förälskad i plastikkirurgin! Men jag såg också hur stort glappet är mellan behovet och antalet tillgängliga plastikkirurger. Det fick mig att bestämma mig för att satsa på just den här inriktningen.

Varför behövs fler plastikkirurger i Rwanda? Inom plastikkirurgi finns det två grenar, kosmetisk och rekonstruktiv. Här i Rwanda är behovet av rekonstruktiv plastikkirurgi enormt. Det finns så många patienter med tumörer, brännskador och trafikskador. Alldeles nyss var jag till exempel med och opererade en liten flicka som hade sammanväxta tår och fingrar. Och så har vi många patienter med läpp-käk-gomspalt som behöver få en operation.

Rwanda är ett litet land, men befolkningen är stor, och just nu finns det bara en handfull plastikkirurger. Det säger sig självt att det inte är tillräckligt många. Men under utbildningen får jag tillfälle att lära upp andra och det brinner jag för. Vi behöver bli många fler och det finns inget annat sätt att nå dit än att satsa på utbildning.

Vill du vara med och stötta utbildningen av fler plastikkirurger i länder där behoven är som störst? Bli månadsgivare redan i dag!

Nästa nyhet

Nyhet

Operation Smile Sverige byter generalsekreterare

Operation Smile Sverige kommer att byta generalsekreterare. Annika Billing, som varit generalsekreterare i nästan fem år, sedan mars 2019, kommer att lämna organisationen. Rekrytering av en efterträdare har inletts. Malin Söderström, operativ chef och biträdande…

Läs mer 2023-11-30

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.