Nyhet Mexiko 2024-01-26

”Operation Smile är en del av mitt liv, min andra familj”

Det var under ett ultraljud som mamma Gina fick veta att hennes dotter, Andrea, skulle födas med läpp-käk-gomspalt. Genom Operation Smile kunde Andrea få sin första operation, bara tre månader gammal. Sedan dess har hon fått flera operationer och även vidare behandling genom tandvård och logopedi. Andrea själv ser sin bakgrund och att hon föddes med spalt som en symbol för styrka och en påminnelse om allt hon gått igenom sedan barnsben.

– Jag var så liten när jag fick min första operation, så för mig har det aldrig funnits ett ”före”, bara ett ”efter”.

I dag är Andrea 19 år och volontär för Operation Smile i Mexiko. Sedan de tidiga tonåren har hon varit aktiv och engagerat sig genom att stötta andra barn med läpp-käk-gomspalt som väntar på en operation. Att Andrea själv har varit patient innebär att hon har en speciell inblick i och förståelse för vad de går igenom. I sin roll som volontär kan hon förbereda barnen, genom lek och uppmuntran, på vad en operation innebär.

– När jag var liten fick Operation Smiles volontärer mig att må bättre. Jag såg dem som hjältar och i dag vill jag ge tillbaka lite av det, berättar Andrea. Jag är väldigt glad över att kunna vara volontär och det allra bästa med uppdragen är alla barn jag får träffa. Operation Smile är en del av mitt liv, det är min andra familj.

Andrea tillsammans med mamma Gina som har sparat foton i ett album från Andreas småbarnsår. Foto: Henry Cuicas

Vill du veta mer om vilka olika typer av vård Operation Smiles patienter kan få? Läs mer här!

Nästa nyhet

Nyhet

Smarriga Smile-kakor

Låt dig inspireras av Jonatan Tollow och Ludvig Röhl som bjuder på sina fantastiskt fina Smile-kakor.

Läs mer Sverige 2024-01-26

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.