Nyhet Sverige 2024-03-07

En dröm blir verklighet

Svenska Postkodlotteriet har tilldelat Operation Smile och Clowner utan Gränser 9,5 miljoner kronor i ett så kallat Drömprojekt. Genom skratt, glädje och skickligt artisteri ska patienter som söker vård hos Operation Smiles olika medicinska uppdrag i Colombia få mer stöd och ökad trygghet.

Flicka med stora leksaksglasögon tillsammans med en clown i sjukhusmiljö
Många barn är oroliga inför läkarbesök och operationer, men lek och skratt kan avdramatisera situationen.

– Det här har vi velat så länge, utbrister Malin Söderström, tillförordnad generalsekreterare för Operation Smile, när beskedet kommer att det gemensamma projektet med Clowner utan Gränser blir verklighet. Tillsammans vill vi skapa en helt ny modell och standard för hur psykosocialt stöd integreras i vårdprocessen, redan från patientens första möte med oss.

Projektet, som går under namnet ”En lekfull väg till en trygg vård”, kommer att drivas i Colombia där endast två procent av alla barnpatienter får psykosocialt stöd före eller efter sin operation. Att befinna sig i en vårdsituation kan vara skrämmande, särskilt i en främmande miljö, och det är vanligt att barn och deras familjer känner oro och stress inför en spaltoperation. Forskning visar att barn ofta har negativa reaktioner kopplat till sjukvård, men genom att skapa förutsättningar för lek och skratt kan vi göra stor skillnad.

Ett nyopererat barn i Colombia får påhälsning av en clown som sprider glädje och musik.

– Vi vill att våra patienters upplevelse av vården blir positiv – det psykiska välmåendet måste gå hand i hand med det fysiska. Och det treåriga samarbetet med Clowner utan Gränser skapar en unik möjlighet för vår organisation att stärka vårt rättighetsbaserade arbetssätt genom att möta barnen på deras villkor, genom leken och skratten, säger Malin Söderström. Det känns så roligt!

För att så många barn som möjligt ska nås ingår en utbildningskomponent i projektet. Det innebär att kunskaper om terapeutisk lek förmedlas via lokala artister, clowner, till volontärer, anhöriga och sjukvårdspersonal på plats i Colombia. Det ger ringar på vattnet – de som utbildas kan i sin tur föra sina kunskaper vidare och nå fler barn. I och med att utbildningen är både fysisk och digital kan den utnyttjas globalt och förhoppningen är att modellen ska implementeras i flera länder längre fram.

– Det här är ett samarbete mellan två organisationer som tillsammans gör att ett plus ett blir tre. Att hitta en modell som underlättar för barnen och deras anhöriga är både bra och viktigt, säger Postkodlotteriets vd Anders Årbrandt.

#Postkodeffekten

Nästa nyhet

Nyhet

Ny ambassadör: Azita Shariati!

Vi är glada att Azita Shariati, med titlar som ”Näringslivets mäktigaste kvinna” och ”Sveriges bästa chef” i bagaget, har tackat ja till att bli ambassadör för Operation Smile Sverige.

Läs mer Sverige 2024-02-06

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.