Nyhet Sverige 2024-04-29

Ny ambassadör: Jonatan Tollow!

I höstas bakade sig Jonatan Tollow in i tv-tittarnas hjärtan då han deltog i Hela Sverige bakar. Förutom att vara en riktig stjärnbagare kan han också titulera sig specialistläkare, stickdesigner, pralinmakare och receptkreatör – och viktigast av allt: pappa till Tocayo. Tack vare sonen, som föddes med läpp-käk-gomspalt, ligger Operation Smile Jonatan varmt om hjärtat och han har nu valt att engagera sig som ambassadör.

– Det känns självklart att vara med och sprida information om Operation Smile. Jag och min familj har ju en stark egen koppling till organisationen, säger Jonatan Tollow om varför han valt att engagera sig som ambassadör.

Närbild i porträttformat av Jonatan Tollow mot en enfärgad, beige bakgrund.
Jonatan Tollow har valt att engagera sig som ambassadör för Operation Smile Sverige. Foto: Malin Hoelstad

För drygt tre år sedan adopterade Jonatan och maken Christian sonen Tocayo, i dag sju år. Tocayo föddes med läpp-käk-gomspalt i norra Colombia och hans biologiska föräldrar, som levde ett mycket enkelt och fattigt liv, visste inte hur de skulle klara av att ta hand om sonen. De första åren fick Tocayo därför bo hos en annan familj som tog mycket väl hand om honom. Så småningom tog de med honom till Operation Smiles klinik i huvudstaden Bogotá där han lyckligtvis fick två operationer. Tocays tillfälliga familj, också den mycket fattig, kunde inte ta fortsatt ansvar för Tocayo, och i stället adopterades han av Jonatan och Christian och kom till Alnön utanför Sundsvall.

– Vi är naturligtvis otroligt glada att Tocayo fick sina första operationer på kliniken i Bogotá. Numer vet vi hur viktigt det är att få den här typen av operationer tidigt i livet, och att den som haft spalt ofta behöver uppföljande vård genom hela tonåren, säger Jonatan.

Jonatan Tollow med sonen Tocayo hemma vid matbordet.
Jonatan och sonen Tocayo som föddes i Colombia. Foto: Malin Hoelstad.

För Tocayo väntar dels kirurgi på Umeå universitetssjukhus, där familjen träffar ett helt team som är specialiserat på olika typer av spalt, dels logopedisk vård i Sundsvall för att förbättra Tocayos hans tal. En fin detalj i denna hjärtevärmande historia är att plastikkirurgen som ska genomföra operationerna i Umeå, Jenny Cajander, är en av Operation Smile Sveriges allra första volontärer – och i allra högsta grad fortfarande aktiv.

– Vi är väldigt glada att få välkomna Jonatan och hans familj in i vårt gäng. Det är onekligen unikt att en liten patient som opererats av våra volontärer i ett av våra programländer sedan flyttar till Sverige och får sin fortsatta vård här. Att det dessutom slumpat sig så att Tocayo kommer att opereras av vår volontär, fast på hennes ordinarie arbetsplats, känns extra fantastiskt, säger Malin Söderström, generalsekreterare Operation Smile Sverige.

Hjälp oss hjälpa fler barn som Tocayo – bli månadsgivare i dag!

Nästa nyhet

Nyhet

Kenta Nilssons första uppdrag som ambassadör

Det har gått ungefär tio år sedan hockeylegendaren Kent ”Kenta” Nilsson kom i kontakt med Operation Smile vid en golfturnering. Där och då bestämde han sig för att han en dag skulle engagera sig i organisationen som kom att beröra honom djupt. I dag har han förverkligat planerna och är som ny ambassadör nyligen hemkommen från sitt första medicinska uppdrag.

Läs mer Sverige 2024-04-23

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.