”Barnen kastar stenar på honom”

Joseph innan operationen.

Sexårige Joseph är ett av tusentals barn som lider av läpp-, käk- och gomspalt, men som bor i ett land där en operation är långt ifrån en självklarhet. Dagligen får han utstå mobbning på grund av att han ser annorlunda ut, något som har fått honom att sluta gå till skolan. I stället hjälper han familjen att dryga ut en mager inkomst genom att samla skrot. I linne, shorts och plastsandaler går han efter sin pappa och letar bland soporna. Ibland hittar han en trasig leksak att leka med – men helst av allt skulle han vilja ha en riktig kompis. 

Bli månadsgivare

”Han gick till skolan ett tag, men kom ofta hem gråtandes. De kallar honom ”läppspalten” och ibland kastar grannbarnen stenar på honom”, berättar Josephs pappa, Julito. 

Joseph är sex år och föddes med gomspalt och dubbel läppspalt. Tillsammans med sin familj bor han i San Remigio, en fattig region på ön Cebu i Filippinerna. Två vuxna och fyra barn som försörjer sig på att samla skrot. Metall, plastflaskor och glasburkar; allt som de kan sälja vidare för en liten peng. En bra dag får familjen ihop runt 20 kronor. Det räcker inte ens till bussbiljetten för att åka till sjukhuset i Cebu City och än mindre för att bekosta den operation som Joseph behöver.  

När Joseph hjälper sin pappa att samla skrot bär han en stor plastsäck och följer Julito tätt i hälarna. Ibland händer det att han hittar en leksak och leende dröjer sig kvar. Men det är ett trasigt leende, som får människor de möter att stirra. Joseph ser inte ut som andra barn. 

Bli månadsgivare

Många drabbade barn i Sydostasien 
I Sydostasien drabbas cirka 1 barn per 500 födda av läpp-, käk- och gomspalt, att jämföra med omvärlden där siffran ligger på 1 barn av 750. Forskning tyder på att miljöfaktorer som kol- och vedeldning, undernäring och brist på vissa näringsämnen under fosterstadiet samt ärftliga faktorer spelar in.  

I över 35 år har Operation Smile varit verksamma i Filippinerna och hjälpt över 30 000 patienter. Via en lokal samarbetspartner har Joseph och hans pappa nu fått hjälp med transport för att ta sig till det sjukhus där Operation Smile ska genomföra ett medicinskt uppdrag. Här får Joseph genomgå en hälsoundersökning. Hans pappa är orolig för att sonen, med så många andra behövande barn, inte ska få en operation.  

”Jag är förvånad över att se så många drabbade barn. Det är blandade känslor. Jag är glad att han inte är ensam, men jag är också rädd för att han inte kommer att få en operation.” 

Gång på gång frågar Joseph sin pappa om läkarna nu kommer att laga hans läpp. På plats finns volontärer från Operation Smile; plastikkirurger, narkosläkare, barnläkare, sjuksköterskor, logopeder, tandläkare och en lekterapeut. 

Varje år skickar Operation Smile hundratals volontärer från bland annat Sverige för att genomföra dessa viktiga operationer; normalt sett opereras drygt 100 barn under en vecka. Volontärerna arbetar helt utan ersättning. Ett uppdrag, som varar i cirka tio dagar, inleds alltid med en hälsokontroll av alla sökande. Ibland är det så många som 300 barn som ska undersökas innan läkarna sedan fattar beslut om vilka som ska få en operation. Undersökningen visar att Joseph är fullt frisk och han blir en av de utvalda. Det har blivit dags för honom att få ett nytt leende – en ny start på livet! 

Ett nytt leende, ett nytt liv 
Ett år har gått sedan operationen. Familjen har det fortsatt tufft, men för Joseph har livet fått en nystart och han går i skolan igen!  

Bli månadsgivare

”När vi skrevs ut från sjukhuset kunde Joseph inte sluta titta sig i spegeln. ’Åh, nu är jag väldigt stilig!’ utbrast han. Inför sin första dag i skolan förberedde han sig noggrant och när vi kom fram sa han att han klarade sig själv. Han är inte blyg längre”, berättar pappa Julito stolt.   

I skolan blir Joseph inte mobbad som förut och han har fått nya vänner. Han räcker upp handen under lektionerna och stojar lekfullt med de andra barnen på skolgården.  

”Jag har många kompisar nu, tre bästisar, och ingen retar mig längre”, säger han leende. 

Operationen har inneburit mer än bara ett nytt leende för Joseph. Att inte behöva skämmas för sitt utseende, att inte leva utstött. I stället för att samla skrot och leka ensam med trasiga leksaker har han fått en chans till ett riktigt liv. En chans att få vara ett barn.  

Du kan göra skillnad 
Var 3:e minut föds ett barn med läpp-käk-gomspalt någonstans i världen, och hundratusentals väntar på en operation.  

Tack vare stöd från våra givare har Joseph fått en möjlighet till ett nytt liv. I dag ser han ljust på framtiden och drömmer om att bli läkare, eller kanske polis.  

Nu kan du vara med och förändra livet för andra barn. Tack vare gåvor till Operation Smile kan våra medicinska volontärer genomföra operationer som ger tillbaka hoppet om en ny, ljusare framtid. Var med och förändra livet för barn med läpp-käk-gomspalt du också! 

Vill du vara med och göra skillnad?

Bli månadsgivare

Joseph, 6 år, efter operationen.