Loraine levde undangömd bakom mur och taggtråd

Loraine, 6 år, före operationen 

Loraine i Filippinerna föddes med en kraftig läpp-käk-gomspalt. Hennes föräldrar kämpade för att få i sin baby näring, eftersom barn med gomspalt inte kan suga och därmed inte amma. När det var dags för fast föda åkte mycket av maten ut genom näsan. Hålet i gommen gjorde också att Loraine hade svårt att prata och göra sig förstådd. Som en följd blev hennes värld kraftigt begränsad. Utan kompisar att leka med tillbringade hon all sin tid innanför en taggtrådskantad mur hemma på kycklingfarmen.

Swisha 100 kr

Loraines pappa, Rolando, och hans fem systrar hade alla fötts med läpp-käk-gomspalt, och Rolando visste hur hårt livet utanför muren kunde vara. För att skydda Loraine från den typ av trakasserier och elaka blickar som de hade fått utstå, fick hon leva sitt liv där, innanför murarna. Föräldrarna visste att Loraines spalt gick att operera, men de visste också att detta var något som de aldrig skulle ha råd med.

Tack vare operationerna vände livet
En dag kom familjen i kontakt med Operation Smile och fick veta att organisationens medicinska volontärer kunde hjälpa Loraine med kostnadsfria operationer. Så kom det sig att Loraine, när hon var fem år gammal, fick läppspalten opererad på ett av våra uppdrag i staden Cebu. Året därpå fick hon ytterligare en operation, i gommen. Tack vare dessa vände livet; både Loraine och hennes föräldrar vittnar om vilken skillnad operationerna har gjort, hur de har förändrat allt!

Swisha 100 kr

– Det är svårt att hitta ord för att beskriva vad jag känner. Att hon har kompisar att leka med och att hon har ett vanligt liv nu och är precis som alla andra. Det betyder allt för oss, sa Loraines mamma Arlyn när vi återsåg familjen efter något år.

”Jag har många kompisar nu”
Hösten 2021 kunde vi träffa dem igen, och vilken fröjd det är att se den nu 12-åriga Loraine! Hon är en glad flicka som går i skolan, har kompisar och lever sitt liv som sina jämnåriga. Livet innanför murarna är ett smärtsamt men avlägset minne.

Swisha 100 kr

Sedan flera år är det i skolan Loraine tillbringar det mesta av sin tid och hon bär sin blå och vita skoluniform med stolthet. Varje skoldag inleds med en samling där flaggan hissas och alla stämmer upp i nationalsången; en gemenskap som hon nu är en del av. Även om pandemin givetvis påverkat alla också här, på den lilla ön Botigues, upptas Loraines dagar numer av matte och att skriva berättelser på linjerat papper – och på rasterna är det bollekar och hopprep med kompisarna som gäller! 

– Jag har många kompisar nu. Vi gillar att spela fotboll och att springa på stranden. Ibland retar de yngre barnen mig, men jag bryr mig inte längre eftersom jag har egna kompisar. Jag älskar skolan och vill plugga till läkare när jag blir stor, så att jag kan hjälpa andra, säger Loraine.

Du kan göra skillnad 
Var tredje minut föds ett barn med läpp-käk-gomspalt någonstans i världen. Tack vare stöd från våra givare har vi genomfört 300 000 operationer sedan starten 1982. Loraine är ett av alla barn som fått en operation och en möjlighet till ett nytt liv.

Swisha 100 kr

Du kan vara med och förändra livet för fler barn som Loraine. Tack vare gåvor till Operation Smile kan våra medicinska volontärer genomföra operationer som ger hopp om en ny, ljusare framtid. Var med och förändra livet för barn med läpp-käk-gomspalt du också!

Loraine, 12 år, efter operationen.