Generalsekreteraren har ordet

Operation Smiles verksamhet har förändrats under detta mycket speciella år. En ny verklighet gav upphov till nya arbetssätt – men alltid med våra patienters säkerhet i fokus.

Det har varit ett omvälvande år för alla. Ett omtumlande år som också har förändrat och utvecklat oss som medicinsk expertorganisation för alltid. De första månaderna under 2020 sköt vi våra medicinska uppdrag på framtiden och växlade snabbt om för att stötta sjukvården i de länder där vi arbetar. Bland annat försåg vi sjukhus med skyddsutrustning för sjukvårdspersonalen och med respiratorer för att behandla patienter med covid-19.

Vi utvecklade vårt näringsprogram och delade ut näringskrämer, matpaket och hygienartiklar till de patienter som fått sina operationer uppskjutna. Syftet var att förbereda dem så att de skulle vara friska och starka nog att få en operation när vi kunde öppna operationssalarna igen. Samtidigt utvecklade vi våra digitala arbetssätt – både för att stötta våra patienter psykosocialt och för att ge dem eftervård som talövningar med logoped, och inte minst för att stärka våra utbildningar av vårdpersonal.

Utvecklingen har under året gått mycket snabbt och vi fortsätter nu att bygga på vår vision om säker kirurgi för alla. Det gör vi bland annat genom att arbeta tillsammans i partnerskap med lokala sjukvårdsaktörer för att stärka tillgången till säker kirurgi för dem som saknar det. Jag känner en stark tilltro till att vi tillsammans kan nå många, många fler patienter och bygga starka globala hälsosystem som är tillgängliga för alla!

Annika Billing

Generalsekreterare