Generalsekreteraren har ordet

Operation Smile har, trots stor oro och osäkerhet i världen, uppnått fantastiska resultat. Tack vare våra medicinska volontärer, engagerade givare och partners har tusentals barn och vuxna fått en ny framtid.

Vi har ytterligare ett turbulent år bakom oss. Det är fortsatt krig i vårt närområde och det politiska läget är instabilt i många delar av världen. Samtidigt råder det ekonomiska och finansiella utmaningar nationellt och internationellt med hög inflation och högre räntor, och vi går en osäker framtid till mötes. Trots ovisshet och oroligheter bidrar glädjande nog våra givare och partners fortsatt med ett stabilt och starkt stöd till Operation Smile. Tillsammans med våra enastående givare och medicinska volontärer har vi under året som förflutit uppnått fantastiska resultat, och vi har möjliggjort en ny framtid för tusentals barn och vuxna genom helomfattande vård, utbildning av sjukvårdspersonal och kapacitetsstärkande insatser. Ett stort tack till våra givare och medicinska volontärer!

Vårt ambitiösa mål framåt är att inom ett decennium öka tillgången till högkvalitativ vård för en miljon patienter födda med läpp-käk-gomspalt samt för andra barn och vuxna med olika kirurgiska behov som saknar tillgång till säker kirurgi. Vi kommer att operera ännu fler patienter på platser där det behövs som mest och fortsatt stärka rätten till säker kirurgi globalt. Vi fortsätter att bygga upp kompetens lokalt genom att utbilda sjukvårdspersonal och stärka sjuk- och hälsovårdssystem. Med vår expertis inom säker kirurgi och helomfattande vård inriktad på läpp-käk-gomspalt bygger vi fler starka partnerskap med globala, lokala och svenska aktörer för att gemensamt nå fler patienter. Tillsammans med våra dedikerade och engagerade givare, medicinska volontärer, partners och personal möjliggör vi en ny framtid för tusentals barn och vuxna och många, många fler inom en snar framtid.

Halvkroppsporträtt av Malin Söderström. Malin ler och ser rakt in i kameran. Hon har axellångt brunt hår och en grå stickad tröja med polokrage. Bilden är tagen i en stentrappa och man ser ett antal trappsteg i bakgrunden.

Malin Söderström

Tf generalsekreterare