Tandvård och munhälsa är avgörande

Patienter med läpp-käk-gomspalt är särskilt sårbara för munsjukdomar. De drabbas också av felställda tänder och löper större risk för karies och tandlossning. God munhälsa är avgörande för att få en efterlängtad spaltoperation.

Det finns en stark koppling mellan dålig munhälsa och avvikande utseende och lägre självförtroende och självkänsla, ett vanligt problem bland våra patienter. Tillståndet påverkar således inte bara deras munhälsa, utan också det psykologiska och känslomässiga välbefinnandet. 

  • Prevention

    Med riktade insatser arbetar vi för bättre munhälsa hos patienter med läpp-käk-gomspalt. Vi arbetar långsiktigt genom att informera om vikten av förebyggande rutiner, som att borsta tänderna.

  • Behandling

    Vi erbjuder rengöringar, behandlingar för att ge patienter de bästa möjliga förutsättningarna inför en operation. När patientens behov ändras följer vi upp med relevant vård, till exempel tandreglering.

  • Utbildning

    Vi höjer specialistkompetensen inom avancerad tandvård hos tandläkare och vårdgivare. I samarbete med universitet världen över stärker vi kompetensen och kapaciteten där behoven är som störst.

  • Policy och påverkan

    Operation Smile arbetar för att fler ska få tillgång till den specialistvård och uppföljning som krävs för god oral hälsa. Genom policyarbete och samverkan med lokala vårdgivare verkar vi för att patienter ska få kontinuerlig tandvård.

Så arbetar vi med tandvård

Många patienter behöver tandvård i flera år efter en spaltoperation. Operation Smile har utformat ett tandvårdsprogram för att säkerställa god munhälsa hos våra patienter. Fokus ligger på tre områden: prevention, behandling och utbildning. I programmet ingår att sprida information till patienter och deras familjer om vikten av förebyggande rutiner, som att borsta tänderna, men också att ge direkt patientvård i form av olika behandlingar. Det kan handla om rengöring, lagningar och behandling av karies, då det annars kan hindra en patient från att få en operation på grund av ökad infektionsrisk. I många fall måste tänder dras ut i samband med en operation om tandläkaren bedömer att risken för infektion är förhöjd. Efter en operation krävs ofta tandreglering.

En viktig del av tandvårdsprogrammet är att öka kunskapen och stärka kapaciteten hos vårdpersonal där behoven är som störst. Det är möjligt tack vare stödet från våra medicinska volontärer och genom nära samarbeten med tandläkaruniversitet världen över.

Barntandläkare i lila tröja undersöker ett barn i munnen.
Barntandläkare, Dane Hoang, under Operation Smiles tanduppdrag på Hue Odonto-Stomatology Hospital i Hue, Vietnam. Foto: Jasmin Shah

Långsiktighet genom kunskapsöverföring

Genom att förmedla kunskaper från större sjukhus och kliniker till mindre vårdinrättningar på landsbygden, kan vi tillgodose akuta behov och öka kompetensen hos morgondagens tandläkare och andra vårdgivare.

För att öka kunskapen långsiktigt i våra programländer tillämpar vi också modellen ”Train the Trainer” där lokala ledare utbildas för att sedan föra kunskaperna vidare till andra på gräsrotsnivå. Vårt mål är att alla människor ska få tillgång till tandvård samt kunskap och förutsättningar för att upprätthålla en god munhälsa.

Ge en gåva eller bli månadsgivare

Var med och förändra liv genom att ge en gåva så att fler kan få en operation och rätt vård.

Ge en gåva eller bli månadsgivare

Hur ofta vill du ge?

Välj ditt månadsbelopp

kr

Hur mycket vill du ge?

kr