Pressmeddelanden 2019-12-02

14-årige Albert inspirerar andra barn och ungdomar i samband med Giving Tuesday

Albert Hellström har sedan han var elva år samlat in pengar till Operation Smile. I helgen höll han en auktion i Vadstena där han nådde sitt insamlingsmål 100 000 kronor.

Albert föddes själv med läpp-käk-gomspalt och var blott elva år när han startade en insamling till Operation Smile för att hjälpa barn födda med läpp-käk-gomspalt i fattiga länder, så dessa kan få en livsavgörande gratis operation.

– Jag föddes ju själv med spalt och jag vet hur viktigt det är att få en eller flera operationer tidigt i livet. Det är inte en självklarhet att få det om man föds i ett fattigt land. Barn som föds med läpp-käk-gomspalt i dessa länder blir ofta mobbade, utstötta och får inte gå i skolan, säger Albert Hellström

I tre år har han samlat pant, haft loppis, föreläst, samt pärlat och sålt armband. Han har också fått företag och privatpersoner att skänka pengar till sin insamling. Albert ville först samla in till tre operationer eftersom han själv opererats tre gånger. Men insamlingen har fortsatt att inbringa pengar.

I helgen höll han exempelvis en auktion hemma i Vadstena där människor kunde hjälpa till genom att lämna in saker eller ropa in något. Resultatet från auktionen blev hela 27 000 kronor och därmed har Albert samlat in totalt över 100 000 kronor till Operation Smile.

I samband med årets Giving Tuesday har Albert valt att engagera sig som ambassadör för Giving Tuesday Kids – en global rörelse som syftar till att uppmuntra ungdomar att engagera sig i det som berör dem mest och att göra gott för andra människor.

– Det blir en dag som bara går ut på att försöka vara en bättre människa och dela med sig till andra. Det vi barn bygger upp nu blir en del av vår framtid och då är det lika bra att hjälpa till redan nu, säger han.

Presskontakt
Andreas Magnell
Ansvarig PR och press
+ 46 73-853 31 71
andreas.magnell@operationsmile.org


KONTAKT

Susanne Edmark
Kommunikationschef
susanne.edmark@operationsmile.org
070-932 97 99