Pressmeddelanden 2024-02-29

2/3 av jordens befolkning saknar tillgång till kirurgi – Säkra snittet!

Usanases kropp är svårt brännskadad och hon behöver många operationer för att få ett drägligt liv. Var tredje månad, när Operation Smile genomför utbildningsuppdrag för blivande plastikkirurger i Rwanda, får hon en ny operation. Foto: Jörgen Hildebrandt

Operation Smile uppmärksammar för andra året i rad Säkra snittet-dagen. Datumet, 2/3 (2 mars) är valt utifrån det faktum att 2/3 (två tredjedelar) av jordens befolkning saknar tillgång till säker kirurgi. Syftet med dagen är att rikta ljus på denna globala hälsokatastrof och få fler att agera. Varje år dör 17 miljoner människor för att de inte får en operation i tid.

17 miljoner människor. Dör. Varje år. Det är sex gånger fler än vad som dör av malaria, aids och tuberkulos sammanlagt*. Att 2/3 av alla människor på jorden saknar tillgång till kirurgisk vård är inget mindre än en global hälsokatastrof. 25 procent av alla döds- och invaliditetsfall i världen orsakas av brist på säker kirurgi. Operation Smile vill vara en del av lösningen och utbildar därför plastikkirurger, bland annat i Rwanda, ett av de länder där behoven är enorma.

– Rwanda är ett av många länder där människor långt ifrån alltid får en operation ens i akuta fall. Det får naturligtvis ödesdigra konsekvenser. Plastikkirurgi krävs exempelvis vid allvarliga brännskador, traumaskador och cancertumörer. Köerna är enorma och vår primära patientgrupp, barn med läpp-käk-gomspalt, prioriteras inte utan blir utan hjälp, säger Malin Söderström, tf generalsekreterare Operation Smile Sverige.

Afrika är hårdast drabbat av svaga hälso- och sjukvårdssystem; kontinenten bär 25 procent av världens sjukdomsbörda, men har bara två procent av världens sjukvårdspersonal. Tack vare ett skräddarsytt utbildningsprogram tog tre unga plastikkirurger i december 2022 examen. Landets plastikkirurgiska kapacitet utökades med 150 procent när två blev fem! De tre är nu med och utbildar nya kullar specialister inom rekonstruktiv plastikkirurgi: För närvarande är 14 läkare från länder söder om Sahara under utbildning inom projektet.

– Säkra snittet-dagen 2/3, där namnet anspelar på att 2/3 av jordens befolkning saknar tillgång till kirurgi, går helt i linje med Operation Smiles vision; ’…en framtid där alla människor har tillgång till säker kirurgi som förbättrar hälsa och livskvalitet’. Vi vill stärka sjukvården där det behövs som bäst och vi är ofantligt stolta över att vara med och utbilda plastikkirurger, såväl som annan medicinsk personal, säger Malin Söderström.

*malaria (619 000), hiv/aids (650 000) tuberkulos (1,6 milj)

För mer information, kontakta:

Tf generalsekreterare

Malin Söderström
malin.soderstrom@operationsmile.org
076–003 65 22

pr-ansvarig

Susanne Isberg
susanne.isberg@operationsmile.org
070-536 07 35


Se vår fina kortfilm om Sylvie!
Bilder tagna av Jörgen Hildebrandt, fria för publicering, hittar du här:

Mitten: Rwandas två första plastikkirurger Vänster: De tre som utbildades i Operation Smiles projekt och tog examen i december 2022.
Höger: Den kull som blev nästa att gå specialstutbildningen och är klara 2025/2026. Foto: Jörgen Hildebrandt

Fotograf
Jörgen Hildebrandt
Format
3019×1966 pixlar
Filstorlek
2 MB

Usanase, 6 år, brännskadades svårt över hela kroppen som baby. Hennes ena öra saknas och håret kommer aldrig växa ut igen. Foto: Jörgen Hildebrandt

Format
5184×3456 pixlar
Filstorlek
9 MB

Usanase bor med sin familj på landsbygden. Det var när hon och syskonen skulle överraska föräldrarna med att ta in och torka skörden som bostaden fattade eld.
Foto: Jörgen Hildebrandt

Format
5184×3456 pixlar
Filstorlek
11 MB

Usanases kropp är svårt brännskadad och hon behöver en lång rad operationer för att få ett drägligt liv. Här undersöks hon av en av Rwandas fem plastikkirurger, professor Faustin Ntirenganya.
Foto: Jörgen Hildebrandt

Format
5184×3456 pixlar
Filstorlek
15 MB

Clovis Baramburiye från Burundi blir sitt lands allra första plastikkirurg när han tar sin examen!
Foto: Jörgen Hildebrandt

Format
3456×5184 pixlar
Filstorlek
20 MB

Usanase, 6 år, är ett av de barn som nu kan få nödvändiga operationer tack vare Operation Smiles utbildning av plastikkirurger i Rwanda.
Foto: Jörgen Hildebrandt

Format
5184×3456 pixlar
Filstorlek
14 MB

Jonas Löfstrand, mikrokirurg Sahlgrenska, är en av Operation Smiles svenska volontärer som regelbundet åker till Rwanda för att utbilda både praktiskt och teoretiskt.
Foto: Jörgen Hildebrandt

Format
3000×2000 pixlar
Filstorlek
3 MB

Sylvies madrass fattade eld när hon bara var bebis. För att återfå viss rörlighet i arm och ben behöver Sylvie en lång rad operationer.
Foto: Jörgen Hildebrandt

Format
5184×3456 pixlar
Filstorlek
15 MB

Sylvies föräldrar försvann ur bilden efter att dottern brännskadats svårt som baby. Tack och lov tog hennes gudmor flickan till sig.
Foto: Jörgen Hildebrandt

Format
5184×3456 pixlar
Filstorlek
16 MB

2/3 av jordens befolkning saknar tillgång till säker kirurgi. Operation Smile är en internationell medicinsk hjälporganisation som förändrar liv genom kostnadsfria operationer på barn och vuxna med läpp-käk-gomspalt och andra kirurgiska behov. Vi finns i länder där behoven är som störst. I nära samarbeten med lokala partners, genom utbildning och kunskapsutbyten och med stöd av våra givare och medicinska volontärer, arbetar vi för en framtid där alla människor har tillgång till säker kirurgi. Läs mer på operationsmile.se. Möt några av våra patienter och volontärer i vårt filmarkiv.