Pressmeddelanden 2024-04-29

Mångsidig Sundsvallsbo ny Smile-ambassadör

Jonatan Tollow, specialistläkare, stickdesigner, pralinmakare, receptkreatör – och en omtyckt profil från 2023 års Hela Sverige bakar, har tackat ja till att bli Operation Smiles ambassadör. Jonatan känner väl till Operation Smile då hans son, född med läpp-käk-gomspalt, fick två operationer av organisationens volontärer i Bogotá, Colombia, innan han som fyraåring kom till Sverige och Alnön.

Jonatan Tollow med sonen Tocayo hemma vid matbordet.
Jonatan Tollows son Tocayo, 7 år, föddes med läpp-käk-gomspalt i Colombia. Foto: Malin Hoelstad

Operation Smile Sveriges nye ambassadör har onekligen många strängar på sin lyra. Utöver sitt arbete som urolog på Sundsvalls sjukhus bakar Jonatan Tollow som en gud – och stickar och virkar som en mästare. I Jonatans sociala medier och på hans blogg kan om inte gommen så i alla fall ögat njuta av både bakverk och vackra handarbeten, då han generöst delar med sig av recept och inspirationsbilder. ”En stigande stjärna på stickhimlen”, kallade P4 Västernorrland Jonatan i samband med Handarbetets dag, hösten 2023.

Bakgrunden till att Jonatan vill engagera sig i Operation Smile stavas Tocayo. Tocayo, som är Jonatan och maken Christians son, föddes i en by i norra Colombia. Föräldrarna var mycket fattiga och visste inte hur de skulle hjälpa sin lille pojke som fötts med läpp-käk-gomspalt (LKG). Via en annan familjs försorg kom Tocayo så småningom till Operation Smiles året runt-öppna klinik i huvudstaden Bogotá, där han fick två operationer; en för läppen och en för gommen. 

Men föräldrarna kunde likväl inte ta hand om Tocayo, utan i stället fick han genom adoption, fyra år gammal, ett nytt hem på Alnön, Sundsvall. Tocayo, som i dag hunnit fylla sju, är en sprudlande glad pojke som går i skolan, har massor av kompisar – och som älskar vintersport; skridskor och skidåkning på både längden och tvären. 

– Det känns självklart att vara med och sprida information om Operation Smile. Jag och min familj har ju en stark egen koppling och är naturligtvis otroligt glada att Tocayo fick sina första operationer på kliniken i Bogotá. Numer vet vi hur viktigt det är att få den här typen av operationer tidigt i livet, och att den som haft spalt ofta behöver uppföljande vård genom hela tonåren, säger Jonatan Tollow.

Familjen får nu hjälp av ett LKG-team på Umeå universitetssjukhus, liksom av en logoped i Sundsvall. En fin detalj i denna hjärtevärmande historia är att plastikkirurgen i Umeå, som ska genomföra den ytterligare kirurgi som Tocayo behöver, råkar vara en av Operation Smile Sveriges allra första volontärer – och i allra högsta grad fortfarande aktiv. 

– Vi är väldigt glada att få välkomna Jonatan och hans familj in i vårt gäng. Det är onekligen unikt att en liten patient som opererats av våra volontärer i ett av våra programländer, sedan flyttar till Sverige och får sin fortsatta vård här. Att det dessutom slumpat sig så att Tocayo kommer att opereras av vår volontär, fast på hennes ordinarie arbetsplats, känns extra fantastiskt, säger Malin Söderström, generalsekreterare Operation Smile Sverige.

Sedan tidigare är kocken och programledaren Tina Nordström, journalisten Malou von Sivers, företagsledaren Azita Shariati samt f d hockeyproffset Kent Nilsson, ambassadörer för Operation Smile Sverige.

För mer information, kontakta:

PR-Ansvarig

Susanne Isberg
susanne.isberg@operationsmile.org
070–536 07 35

Ambassadör operation smile sverige

Jonathan Tollow
jonatan.tollow@icloud.com
073–036 74 67
Instagram: madebytollow
Blogg: madebytollow.com

Bilder fria för publicering, hittar du här:

Jonatan Tollow, läkare och känd från Hela Sverige bakar, är ny ambassadör för Operation Smile.
Foto: Malin Hoelstad

Fotograf
Malin Hoelstad
Format
5000×3333 pixlar
Filstorlek
2 MB

Jonatan Tollows son Tocayo, 7 år, föddes med läpp-käk-gomspalt i Colombia.
Foto: Malin Hoelstad

Fotograf
Malin Hoelstad
Format
5000×3333 pixlar
Filstorlek
4 MB

Jonatan Tollow bor i Sundsvall med sin son Tocayo och maken Christian. Tocayo älskar snö och vintersport!
Foto: Malin Hoelstad

Fotograf
Malin Hoelstad
Format
5000×3333 pixlar
Filstorlek
5 MB

Malin Söderström, generalsekreterare på Operation Smile Sverige.
Foto: Malin Hoelstad

Fotograf
Malin Hoelstad
Format
5000×3333 pixlar
Filstorlek
8 MB

Jonatan Tollow med sonen Tocayo och maken Christian. Foto: Privat

Fotograf
Privat
Format
1440×1800 pixlar
Filstorlek
734 KB

Jonatan Tollow och maken Christian med sonen Tocayo, under familjens första gemensamma midsommar, 2021. Foto: Privat

Fotograf
Privat
Format
2628×2628 pixlar
Filstorlek
1 MB

2/3 av jordens befolkning saknar tillgång till säker kirurgi. Operation Smile är en internationell medicinsk hjälporganisation som förändrar liv genom kostnadsfria operationer på barn och vuxna med läpp-käk-gomspalt och andra kirurgiska behov. Vi finns i länder där behoven är som störst. I nära samarbeten med lokala partners, genom utbildning och kunskapsutbyten och med stöd av våra givare och medicinska volontärer, arbetar vi för en framtid där alla människor har tillgång till säker kirurgi. Läs mer på operationsmile.se. Möt några av våra patienter och volontärer i vårt filmarkiv.