Pressmeddelanden 2020-02-19

Operation Smile får 12 miljoner av Svenska Postkodlotteriet

Annika Billing, generalsekreterare Operation Smile, gläds över Postkodlotteriets generösa bidrag. Här flankerad av Ted Henningsson och Malin Söderström, båda Operation Smile. Foto: Magnus Sandberg

Operation Smile tilldelades på tisdagskvällen 12 miljoner kronor vid Svenska Postkodlotteriets årliga utdelning till sina förmånstagare. Pengarna kommer att användas till medicinska uppdrag i fem av de länder där Operation Smile verkar för att operera framförallt barn med allvarlig läpp-käk-gomspalt. 

Tillskottet på 12 miljoner kronor kommer att ge barn och vuxna i Filippinerna, Indien, Malawi, Myanmar och Peru en efterlängtad och livsförändrande operation för deras läpp-käk-gomspalt (LKG). En del av summan kommer därtill att användas som stöd till Operation Smiles året runt-öppna klinik i Indien, för att den även framöver ska kunna erbjuda avancerad vård till LKG-patienter.

– Postkodlotteriets stöd gör stor skillnad för vår verksamhet och vi vill rikta ett varmt tack till alla de lottköpare som gör detta möjligt. Vi är otroligt stolta över det arbete som utförs av våra fantastiska volontärer och som förändrar livet för så många människor. Under 2019 har nästan 1 500 barn och vuxna fått en livsförändrande operation tack vare Postkodlotteriets lottköpare, säger Annika Billing, generalsekreterare Operation Smile.

Tack vare Postkodlotteriet kunde Operation Smile förra året ge 1 492 barn och vuxna en kostnadsfri och livsförändrande operation. Totalt sett har lottköparna, sedan Operation Smile 2014 blev en av lotteriets årliga förmånstagare, bidragit till att mer än 7 000 patienter fått en livsförändrande operation.

– Världen blir bättre med starka ideella organisationer, det är Operation Smile ett starkt bevis på när de hjälper unga och äldre till bättre liv. Närmare en miljon svenskar bidrar till det genom att ha lott i Postkodlotteriet, vilket samtidigt ger dem en möjlighet att vinna tillsammans med sina grannar, säger Postkodlotteriets presschef Roger Magnergård.


KONTAKT

Susanne Edmark
Kommunikationschef
susanne.edmark@operationsmile.org
070-932 97 99