Pressmeddelanden 2023-03-15

Operation Smile får 12 miljoner från Svenska Postkodlotteriet

Operation Smile har tilldelats 12 miljoner kronor i Svenska Postkodlotteriets årliga utdelning till sina förmånstagare. Pengarna gör det möjligt för organisationens medicinska volontärer att ge tusentals barn födda med läpp-käk-gomspalt (LKG) en kostnadsfri operation. Utöver operationer, näringsprogram och logopedi utbildar Operation Smile lokal vårdpersonal, i syfte att stärka hälso- och sjukvårdssystem i länder där behoven är som störst.

Plastikkirurg Petra Peterson. Foto: Malin Hoelstad

– 2/3 av jordens befolkning lever utan att ha tillgång till säker kirurgi och varje år dör 17 miljoner människor på grund av att de inte får en operation i tid. Var tredje minut föds ett barn med LKG, en grupp som inte prioriteras i låg- och medelinkomstländer. Stödet från Postkodlotteriet gör att vi kan operera flera tusen ytterligare barn och samtidigt fortsätta vår satsning på att utbilda kirurger, narkosläkare och sjuksköterskor, säger Annika Billing, generalsekreterare Operation Smile Sverige.

Sedan Operation Smile 2014 blev en av Svenska Postkodlotteriets förmånstagare har man fått ta emot sammanlagt 86 miljoner kronor i basstöd, pengar som förändrat livet för tusen och åter tusen barn, efter att de har fått en livsförändrande operation och en nystart i livet.

– Det är svårt att sätta ord på glädjen i att vi kan bidra till ett helt nytt liv för så många barn. Förutom att operationen innebär en förändring rent fysiskt och påverkar näringsintag och tal, är det helt fantastiskt att veta att många av barnen som levt undangömda nu kan börja skolan. Utbildningen kan vara helt avgörande för deras framtid, men för stunden är nog det största för många av barnen att de äntligen får vara med och leka! Jag hoppas att alla som är med i Postkodlotteriet känner delaktighet i detta, säger Annika Billing.

#postkodeffekten

Plastikkirurg Petra Peterson

Format
3651×5477 pixlar
Filstorlek
11 MB

Plastikkirurg Petra Peterson

Fotograf
Malin Hoelstad
Format
5477×3651 pixlar
Filstorlek
12 MB

Operation Smiles Generalsekreterare Annika Billing.

Fotograf
Malin Hoelstad
Format
6192×4128 pixlar
Filstorlek
3 MB

Operation Smiles Generalsekreterare Annika Billing.

Fotograf
Malin Hoelstad
Format
4242×2828 pixlar
Filstorlek
4 MB

PRESSKONTAKT

Susanne Isberg
Kommunikatör
susanne.isberg@operationsmile.org
070-536 07 35

GENERALSEKRETERARE

Annika Billing
annika.billing@operationsmile.org
070-615 35 35

Om Operation Smile 
Var tredje minut föds ett barn med läpp-käk-gomspalt någonstans i världen. Operation Smile är en global medicinsk hjälporganisation som genomför operationer på barn födda med läpp-käk-gomspalt i låg- och medelinkomstländer. Många har svårt att äta och prata och tvingas leva undangömda på grund av svåra trakasserier. Tack vare våra volontärer (bl a plastikkirurger, narkosläkare och sjuksköterskor) kan vi erbjuda kostnadsfri vård. En operation, som ofta tar mindre än en timme, förändrar ett barns liv för alltid. Sedan starten 1982 har drygt 300 000 operationer genomförts, men totalt i våra programländer tros 5 miljoner människor leva med en obehandlad spalt, så mycket arbete återstår. Operation Smile arbetar även med att utbilda vårdpersonal lokalt, för att stärka sjukvårdssystem i länder där behoven är som störst.