Pressmeddelanden 2021-03-19

Operation Smile får 12 miljoner kronor från Postkodlotteriet

Operation Smile har tilldelats 12 miljoner kronor vid Svenska Postkodlotteriets årliga utdelning till sina förmånstagare. Pengarna kommer att användas till att ge barn födda med läpp-käk-gomspalt en operation och all den vård som de behöver för att kunna leva ett värdigt liv. I pandemins spår ökar också behoven av att utbilda fler kirurger, narkosläkare och sjuksköterskor på plats i länder där behoven är som störst. 

Volontär Petra Peterson och Generalsekreterare Annika Billing mottog checken från Svenska Postkodlotteriets utdelning av basstödet.

Coronapandemin påverkar alla, men i synnerhet patienter som redan hör till de mest utsatta och sårbara. Pandemin har tvingat Operation Smile att skjuta fram tusentals spaltoperationer och annan tillhörande vård. För barn som väntar på en livsförändrande – ibland livsnödvändig – operation, betyder det fortsatta hälsoproblem. Köerna växer i pandemins spår, men den har även fört med sig en våg av innovation som på sikt kan hjälpa många fler drabbade barn. 

– Genom detta stöd kommer Operation Smile nu kunna jobba mer långsiktigt genom att stärka hälsovården i länder som saknar egna resurser. Att utbilda fler plastikkirurger, narkosläkare och logopeder, så att länderna på sikt själva kan ta hand om sin befolkning, blir allt viktigare – det har inte minst pandemin visat, säger Annika Billing, generalsekreterare för Operation Smile. 
 
Operation Smile har, trots pandemin, kunnat fortsätta verksamheten – men på ett lite annorlunda sätt. Flera av de året runt-öppna klinikerna har tagit emot patienter för operationer – givetvis under nya coronaanpassade rutiner. Med stöd från Svenska Postkodlotteriet har sjukhusen även utrustats med nödvändig skyddsutrustning för att öka säkerheten för personal och patienter. Utöver det erbjuds digitala lösningar, såsom logopedhjälp online, för att minska smittspridningen. 

– Personligen hoppas jag snart kunna åka ut igen på mitt första uppdrag efter att pandemin slog till. Behoven är större än någonsin. Vi kommer jobba på ett annorlunda sätt och se till att varje patient får den vård de har rätt till, men utan att riskera deras eller vår säkerhet. Jag vill, å hela Operation Smiles vägnar, rikta ett stort och varmt tack till alla lottköpare som bidrar till att detta blir möjligt, säger Petra Peterson, plastikkirurg och volontär för Operation Smile. 

Volontär Petra Peterson och Generalsekreterare Annika Billing mottog checken från Svenska Postkodlotteriets utdelning av basstödet.

Fotograf
Malin Hoelstad
Format
3373×2249 pixlar
Filstorlek
4 MB

PRESSKONTAKT

Susanne Edmark
Kommunikationschef
susanne.edmark@operationsmile.org
070-932 97 99

Om läpp-käk-gomspalt
Var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk- eller gomspalt (LKG), vilket kan vara direkt livshotande i och med att barnet inte alltid kan amma och kan ha mycket svårt att få i sig näring. Varje år föds 200 000 barn med LKG – ungefär ett barn på 600 födda. Varje dag föds 300 av dessa barn i ett land där hjälp inte finns att få. WHO räknar med att 7 miljoner människor lever med en obehandlad spalt. I Sverige föds 200 barn varje år med LKG. 

Om Operation Smile
Operation Smile är en medicinsk hjälporganisation som genomför kostnadsfria operationer i låg- och medelinkomstländer på barn som lider av allvarlig läpp-käk-gomspalt. Många av dem har svårt att äta och prata och tvingas leva undangömda. Tack vare våra volontärer, som delar med sig av sin tid och sin kunskap, kan vi erbjuda gratis vård. En operation, som ofta tar mindre än en timme och kan kosta så lite som 2 400 kronor, förändrar ett barns liv för alltid. Sedan starten 1982 har 300 000 operationer utförts, men många barn väntar fortfarande på att få hjälp.

Om Svenska Postkodlotteriet
Svenska Postkodlotteriet är Sveriges största privata bidragsgivare och har nästan 1 miljon lottköpare. I år blev det totala överskottet från lotteriet 1 040 423 000 kronor och hela summan fördelas mellan 58 organisationer som är förmånstagare.