Pressmeddelanden 2021-03-17

Operation Smile och Tobbe Trollkarl får barnen att borsta tänderna

För att slå ett slag för barns munhälsa lanserar Operation Smile nu satsningen Smile Challenge, en serie om fem kortfilmer där Tobbe Trollkarl på ett roligt och trixigt sätt lyfter vikten av att vårda och vara stolt över sin mun. Kampanjen är även en del av ett samarbete med Sveriges Tandläkarförbund.

Tobbe Trollkarl och Olivia, redo med tandborsten i Operation Smile kampanj Smile Challenge.

Det är väl ingen överdrift att påstå att det här med att få till sina barns tandborstning kan vara trixigt. Smile Challenge vill på ett lättsamt sätt rikta uppmärksamhet mot ämnet munhälsa. I en serie korta filmer utmanas barn och föräldrar varje dag till olika utmaningar tillsammans med Tobbe Blom, TV-personligheten och programledaren som även är känd som Tobbe Trollkarl.

– Att vara stolt över sin mun är så viktigt för självkänslan, och för våra patienter i många fattiga länder kan en god munhälsa vara direkt avgörande för resultatet av operationen som våra kirurger genomför. Vi är stolta över att i denna lekfulla kampanj lyfta hur viktigt det är att sköta sina tänder även här i Sverige och samtidigt kunna hjälpa fler barn att få en livsviktig operation, säger Annika Billing, generalsekreterare för Operation Smile. 

För varje familj som kostnadsfritt antar utmaningen från Tobbe Trollkarl får Operation Smile, via sina samarbetspartners 50 kronor per anmälan. Så, samtidigt som barnen på ett roligt sätt lär sig bästa tipsen att sköta sina tänder bidrar familjerna till att förändra livet för fler barn med läpp-käk-gomspalt i låg- och medelinkomstländer.

På lördag uppmärksammar också Tandläkarförbundet Munhälsodagen med temat ”Var stolt över din mun och ditt leende”. I en paneldiskussion kommer bland annat flera forskare, en psykolog samt en tandläkare som även är volontär för Operation Smile att diskutera just hur mycket ens tänder påverkar självkänslan.

– Våra medlemmar möter ofta barn och vuxna som skäms för sina tänder och som vill göra något åt dem. Att vara stolt över sin mun och sitt leende påverkar ens möjligheter att kunna uttrycka sin personlighet, och om vi tillsammans med Operation Smile kan lyfta hur viktigt det är att sköta sina tänder i förebyggande syfte så vill vi gärna göra det, säger Chaim Zlotnik, förbundsordförande i Sveriges Tandläkarförbund.

Och vilket är det bästa tipset då? Tandläkarförbundets mest spridda råd är i alla fall ”2-2-2”; det vill säga att man ska borta tänderna två gånger per dag, med två centimeter tandkräm*, i två minuter. 

– Framför allt vill vi inspirera till en roligare stund med tandborstningen. Som förälder vet jag hur svårt och tråkigt det kan vara med tjatet. För mig känns det självklart och viktigt att vara med och bidra till en bättre munhälsa, säger Tobbe Trollkarl själv om utmaningarna.

*Gäller ej de minsta barnen


Kampanjsida: operationsmile.se/smile-challenge

För mer information, vänligen kontakta Susanne Edmark, kommunikationschef på Operation Smile: susanne.edmark@operationsmile.org eller 0709-329 799

För mer information om Munhälsodagen och paneldiskussionen den 20/3 – kontakta: Lea Lobelius, kommunikationsansvarig på Sveriges Tandläkarförbund: 076‐850 09 19

Tobbe Trollkarl och Olivia i Operation Smile kampanj Smile Challenge.

Format
5000×3333 pixlar
Filstorlek
4 MB

Tobbe Trollkarl i Operation Smile kampanj Smile Challenge.

Format
5000×3333 pixlar
Filstorlek
4 MB