Pressmeddelanden 2023-03-28

Prins Carl Philip förlänger sitt beskyddarskap för Operation Smile

Prins Carl Philip har varit Operation Smile Sveriges beskyddare sedan 2013. Foto: Jörgen Hildebrandt

Prins Carl Philip har tackat ja till att fortsätta som beskyddare för Operation Smile Sverige. Prinsen, som har ett starkt engagemang för barns rättigheter, går därmed in i sin tredje femårsperiod som beskyddare av den medicinska hjälporganisationen, i ett förordnande som löper till och med år 2027. 

– Vi är fantastiskt glada att prins Carl Philip har tackat ja till att vara vår beskyddare i ytterligare fem år. För oss betyder det mycket att prinsen vill vara med och skapa intresse för vår verksamhet. Vi vet att kungahuset får oerhört många förfrågningar och att då vara en av de organisationer som valts ut är givetvis väldigt stort, säger Annika Billing, generalsekreterare Operation Smile Sverige.

Kungliga beskyddarskap har en lång historisk tradition och förekommer inom en rad områden, där hjälporganisationer och välgörande ändamål är ett. Kungligheternas engagemang bidrar dels till att öka medvetenheten kring det arbete som utförs, dels till att skänka trovärdighet och ge en viktig signal om att organisationen är en seriös aktör.

Prins Carl Philip har sedan 2013 verkat som beskyddare för Operation Smile. Genom åren har han visat stort intresse för organisationen, bland annat när han invigde och tog del av utställningen ”Smile – and the rest will follow”, på Fotografiska, med bilder som visade vilken livsförändrande skillnad det gjort för några av de människor som fått en operation av Operation Smiles medicinska volontärer.

– I våra samtal med prins Carl Philip har han understrukit att barns rättigheter och välmående är frågor som ligger honom varmt om hjärtat och att han är mycket glad över att vara vår beskyddare. Utöver prinsens medverkan vid öppnandet av vår fotoutställning har prinsparet publicerat inlägg om Operation Smile i sina sociala medier. Det är naturligtvis mycket värdefullt för oss och gör oss både glada och stolta, säger Annika Billing.

Prins Carl Philip har varit Operation Smile Sveriges beskyddare sedan 2013. 

Fotograf
Jörgen Hildebrandt
Format
5184×3456 pixlar
Filstorlek
3 MB

– Vi är otroligt glada att prins Carl Philip har tackat ja till att vara vår beskyddare i ytterligare fem år, säger Annika Billing, generalsekreterare Operation Smile Sverige.

Fotograf
Malin Hoelstad
Format
6192×4128 pixlar
Filstorlek
3 MB

Annika Billing, generalsekreterare Operation Smile Sverige.

Fotograf
Malin Hoelstad
Format
6192×4128 pixlar
Filstorlek
2 MB

PRESSKONTAKT

Susanne Isberg
Kommunikatör
susanne.isberg@operationsmile.org
070-536 07 35

GENERALSEKRETERARE

Annika Billing
annika.billing@operationsmile.org
070-615 35 35

Om Operation Smile 

Var tredje minut föds ett barn med läpp-käk-gomspalt (LKG) någonstans i världen. Operation Smile är en global medicinsk hjälporganisation som genomför operationer på barn födda med LKG i låg- och medelinkomstländer. Många har svårt att äta och prata och tvingas leva undangömda på grund av svåra trakasserier. Tack vare våra volontärer (bl a plastikkirurger, narkosläkare och sjuksköterskor) kan vi erbjuda kostnadsfri vård. En operation, som ofta tar mindre än en timme, förändrar ett barns liv för alltid. Sedan starten 1982 har drygt 300 000 operationer utförts, men totalt i våra programländer tros 5 miljoner människor leva med en obehandlad spalt, så mycket arbete återstår. Operation Smile arbetar även med att utbilda vårdpersonal lokalt, för att stärka sjukvårdssystem i länder där behoven är som störst. Vår vision är en framtid där alla människor har tillgång till säker kirurgi som förbättrar hälsa och livskvalitet.