Pressmeddelanden 2020-12-18

Prins Carl Philip: Leendet efteråt säger allt!

Tusentals livsavgörande operationer för barn med läpp-käk-gomspalt runt om världen har ställts in som en följd av coronapandemin. 

– Det är hemskt och tragiskt. Det är ju operationer som påverkar så otroligt mycket, säger Prins Carl Philip, beskyddare av Operation Smile Sverige, i en exklusiv intervju i samband med organisationens tioårsjubileum.

Prins Carl Philip. Foto: Jörgen Hildebrandt

– Operation Smile gör ett otroligt arbete; åker till flera länder och opererar tusentals barn varje år. Och jag vet vilket fantastiskt arbete, hur mycket det kan påverka barnen – de flesta som opereras är ju barn – och vad det innebär för dem.

Operation Smile bildades 1982, av ett amerikanskt läkarpar. Men i Sverige fyller organisationen i år tio år, och Prins Carl Philip har varit beskyddare i åtta år, nästan hela tiden. 

– Jag har sett bilder, före och efter, på barn med de här problemen, som blivit opererade. Skillnaden är otrolig. Leendet efteråt säger allt, säger Prins Carl Philip, men konstaterar samtidigt att den kosmetiska förändringen bara är en del. 

– Det går så mycket djupare än så. Det viktigaste är självklart att kunna få i sig näring. En viktig del är att kunna amma. Om ett barn inte kan göra det – det säger sig självt att det är enormt viktigt. Sedan handlar det också om självkänsla, att få känna sig delaktig, och att inte bli mobbad!

Var tredje minut föds ett barn med läpp-käk-gomspalt, vilket kan vara direkt livshotande. Många blir dessutom mobbade och göms undan. På mindre än en timme kan Operation Smiles medicinska volontärer utföra en operation som förändrar någons liv.

Coronavirusutbrottet har medfört att Prinsen och hans egen familj tvingats ställa om och hitta nya rutiner, de officiella delarna har decimerats; de har inte ställt in, men ställt om. 

– Vi får ta det onda med det goda, dra lärdom av situationen, och när detta är över och vi har lämnat pandemin bakom oss, kan vi nog komma stärkta ur det.

Bara en vecka efter intervjun bekräftade hovet att både Prinsen och Prinsessan Sofia smittats av corona, med milda influensasymtom.

Operation Smile har under pandemin tvingats ställa in tusentals operationer. Även om verksamheten på sina håll har börjat komma igång igen är det många barn som nu får vänta extra länge på det ingrepp som kan förändra deras liv. Och köerna växer varje dag.

– Det är hemskt och det är tragiskt. Det är ju operationer som påverkar så otroligt mycket. Jag vet att det finns många volontärer som står i startgroparna, som bara väntar på att få åka ut och hjälpa till med här operationerna. 

Prins Carl Philip hoppas att Operation Smile snart ska kunna återuppta sitt arbete fullt ut. Och att han själv då ska få följa med på ett uppdrag för att se verksamheten i fält.

– Jag har erbjudits möjlighet att åka ut, men tyvärr har det inte fungerat tidsmässigt, så det är något som jag hoppas på och ser fram emot framöver. Att få vara med och ta del av det arbete som ni gör på plats!


PRESSKONTAKT

Susanne Edmark
Kommunikationschef
susanne.edmark@operationsmile.org
070-932 97 99