Pressmeddelanden 2020-10-09

Operation Smile har förändrat liv i tio år

Tio år har gått sedan Operation Smile Sverige startade. Tusentals barn födda med läpp-käk-gomspalt (LKG) har fått en livsavgörande operation på uppdrag där våra svenska volontärer medverkat; läkare, sjuksköterskor, tandläkare och logopeder, till vardags verksamma på sjukhus och kliniker runt om i Sverige. 

Nazifa, 13 år, och Malin Hakelius, plastikkirurg och volontär för Operation Smile. Foto: Operation Smile.

I oktober 2010 åkte svenska volontärer ut på det allra första uppdraget som finansierades av Operation Smile Sverige, tack vare pengar från Postkodstiftelsen. Resan gick till Etiopien där de opererade ett hundratal patienter på ett sjukhus i Addis Abeba. 

Ett av barnen som fick en operation var Nazifa, som fötts med läppspalt. I hennes hemby visste ingen vad det var. De trodde att hon var besatt av en ond ande. Ingen vågade vara i hennes närhet av rädsla för att bli smittad. Operationen förändrade Nazifas liv och hennes isolering i hemmet byttes mot skolgång, lekkamrater och vänner. 

– Under åren har jag haft möjlighet att träffa Nazifa eftersom jag varit i Etiopien nästan varje år. Det har varit fantastiskt att se henne växa upp till den stora flicka hon är i dag, se hur duktig hon är i skolan och höra om hennes framtidsplaner, säger Malin Hakelius, plastikkirurg och volontär, som opererade Nazifa för tio år sen.
– Mitt mål med att jobba som volontär för Operation Smile är att förbättra framtiden för de här barnen som annars inte har mycket till framtid. 

Operation Smile grundades 1982 av Bill Magee, plastikkirurg, och Kathy Magee, sjuksköterska, och sedan starten har Operation Smile genomfört omkring 300 000 operationer i låg- och medelinkomstländer. I Sverige finns drygt 220 medicinska volontärer som åker på uppdrag. 

Operation Smile strävar samtidigt efter att våra programländer, genom att vi löpande utbildar sjukvårdspersonal, på sikt själva ska kunna ta hand om de barn som varje år föds med LKG. 

Under de tio år som passerat har Operation Smile Sverige gått från att vara en liten organisation som samlade in fem miljoner kronor det första året till att det senaste verksamhetsåret ha samla in 150 miljoner, genom gåvor från givare, filantroper och företag. Operation Smile är därmed en av de 20 största insamlingsorganisationerna i Sverige, med 90-konto. Två gånger har Operation Smile Sverige vunnit branschens finaste pris, Årets insamlingsorganisation, senast 2019. 

– Vi ser tillbaka på tio fantastiska år. Vårt långsiktiga mål är att möjliggöra att människor får tillgång till kirurgisk vård, som dessutom är säker och ges i tid. När det gället vårt kärnområde uppskattar vi att sju miljoner människor lever med obehandlad spalt. Fem miljoner av dem finns i de 33 programländer där vi är verksamma. Nu blickar vi framåt, ställer om och tänker nytt, bland annat hur vi i framtiden kan använda digitala lösningar i större utsträckning, säger Annika Billing, generalsekreterare för Operation Smile. 

Läs mer om våra tio fantastiska år här!


PRESSKONTAKT

Susanne Edmark
Kommunikationschef
susanne.edmark@operationsmile.org
070-932 97 99