Pressmeddelanden 2022-05-09

Svensk finansiering ökar antalet plastikkirurger i Rwanda med 150 procent

Tre rwandiska kirurger genomgår just nu en treårig specialistutbildning inom plastikkirurgi för att kunna ge bättre vård till patienter med brännskador, trauman, cancertumörer samt läpp-käk-gomspalt. När de i höst tar examen ökar antalet plastikkirurger i Rwanda med 150 procent; från två till fem stycken – och landet får samtidigt sin allra första kvinnliga plastikkirurg. Nu är de i Sverige under en månad för utbildning inom avancerad rekonstruktiv kirurgi, finansierat av den medicinska hjälporganisationen Operation Smile Sverige.

– Att få vara en del av detta samarbete är stort! Känslan av vad det kommer att betyda för Rwanda och de övriga länder där vi har liknande utbildningar är faktiskt svindlande. Vi är oerhört tacksamma över att ha volontärer som väljer att engagera sig så djupt, men också över Postkodlotteriets stöd, liksom för alla gåvor från våra privata givare. Tack vare de som stöttar oss ekonomiskt kan vi driva allt fler utbildningar och göra inte bara livsviktig utan verkligen hållbar skillnad, säger Annika Billing, generalsekreterare Operation Smile Sverige.

I dag, 9 maj, påbörjar tre rwandiska ST-läkare en fyra veckor lång utbildning på Universitetssjukhusen Sahlgrenska i Göteborg och Akademiska i Uppsala. Detta är sluttampen innan de i höst är färdiga specialister. Tillskottet av plastikkirurger kommer att göra enorm skillnad för Rwanda, ett land där sjukvårdssystemet är svårt eftersatt och patienter med brännskador, trauman och cancertumörer ofta tvingas vänta i åratal på en operation, om de ens får någon. Operation Smiles patienter, barn födda med läpp-käk-gomspalt, hör inte till en grupp som prioriteras och många lever därför med en obehandlad spalt.

– Att vi kan bidra med den här delen av deras utbildning innebär att vi hjälper till att driva den högspecialiserade plastikkirurgin framåt i Rwanda. Målet är att de i framtiden själva skall kunna göra mikrokirurgi, vilket kommer ha jättestor betydelse då behovet av dessa rekonstruktioner är enormt både efter trauma och cancer. Hela projektet som sådant kommer göra stor skillnad för Rwandas folk både vad gäller ökad kapacitet och plastikkirurgisk spetskompetens, säger Patrik Boivie, plastikkirurg på Sahlgrenska och den som ligger bakom utbildningsprogrammet under veckorna i Sverige.

Patrik Boivie, sedan många år volontär för Operation Smile, har i just den rollen själv varit på plats i Rwanda vid flera tillfällen för att genomföra teoretisk såväl som praktisk utbildning. Tillsammans med Malin Hakelius, plastikkirurg vid Akademiska, bidrar han även genom ett löpande digitalt mentorskap.

I många afrikanska länder råder akut brist på medicinsk vårdpersonal. Kontinenten bär 25 procent av den globala sjukdomsbördan, men har endast två procent av världens sjukvårdsarbetare. Förmågan att leverera nödvändig kirurgisk vård är i vissa länder obefintlig. I Rwanda, ett land med 13 miljoner invånare och blott två plastikkirurger (att jämföras med Sveriges 250), är vårdköerna enorma. Patienter kan få vänta i åratal på en livsnödvändig operation och för många kommer hjälpen för sent.

Patrik Boivie och Françoise Mukagaju opererar tillsammans under en utbildningsvecka i Kigali, Rwanda, nov 2021.

Fotograf
Jörgen Hildebrandt
Format
3000×2000 pixlar
Filstorlek
4 MB

Patrik Boivie och Françoise Mukagaju opererar tillsammans under en utbildningsvecka i Kigali, Rwanda, nov 2021.

Fotograf
Jörgen Hildebrandt
Format
3456×5184 pixlar
Filstorlek
3 MB

PRESSKONTAKT

Susanne Edmark
Kreativ chef, varumärke och PR
susanne.edmark@operationsmile.org
070-932 97 99

Fakta

Om specialistprogrammet
Specialistprogrammet drivs i ett samarbete mellan Operation Smile, Rwandas hälso- och utbildningsministerium, University of Rwanda och COSECSA*. Merparten av utbildningen, som helt finansieras av Svenska Postkodlotteriet, hålls i Rwanda, men då landet saknar flera kompetenser har de tre ST-läkarna alla studerat en månad vardera i Pakistan, Etiopien och Sydafrika. Dessutom förekommer löpande besök och digital undervisning med internationella volontärer med specialistkompetens, från Operation Smile. Nu kommer de tre till Sverige för att under maj månad utbildas inom avancerad rekonstruktiv kirurgi med fokus på mikrokirurgi, kraniofacial plastikkirurgi samt avancerad brännskadekirurgi i Göteborg och Uppsala. 

*COSECSA, College of Surgeons of East, Central and Southern Africa, är en oberoende instans som främjar forskarutbildning i kirurgi och erbjuder kirurgisk utbildning i regionen. COSECSA levererar ett gemensamt kirurgiskt träningsprogram med en internationellt benchmarkad tentamen och examen.

Om läpp-käk-gomspalt
Var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk- eller gomspalt (LKG), vilket kan vara direkt livshotande i och med att barnet inte alltid kan amma och kan ha mycket svårt att få i sig näring. LKG, uppstår i början av graviditeten om ansiktets ”sömmar” inte sluter sig som de ska. Varje år föds 200 000 barn med LKG – ungefär ett barn på 600 födda. Varje dag föds 300 av dessa barn i ett land där hjälp inte finns att få. WHO räknar med att 7 miljoner människor lever med en obehandlad spalt. I Sverige föds 200 barn varje år med LKG. 

Om Operation Smile
Operation Smile är en medicinsk hjälporganisation som genomför kostnadsfria operationer i låg- och medelinkomstländer på barn som lider av allvarlig läpp-käk-gomspalt. Många av dem har svårt att äta och prata och tvingas leva undangömda. Tack vare våra volontärer, som delar med sig av sin tid och sin kunskap, kan vi erbjuda gratis vård. En operation, som ofta tar mindre än en timme och kan kosta så lite som 2 400 kronor, förändrar ett barns liv för alltid. Sedan starten 1982 har drygt 300 000 operationer utförts, men många barn väntar fortfarande på att få hjälp.