Pressmeddelanden 2021-04-19

Tina Nordström ny ambassadör för Operation Smile

Tv-kocken och programledaren Tina Nordström blir ny ambassadör för Operation Smile Sverige. Sedan tidigare är även journalisten Malou von Sivers ambassadör för hjälporganisationen.

Operation Smiles ambassadör Tina Nordström på plats i sin studio.

– För mig var det självklart att tacka ja till ett sådant ärofyllt uppdrag. Var tredje minut föds ett barn med läpp-käk-gomspalt och Operation Smile gör ett jätteviktigt arbete. Min kollega Benny föddes själv med spalt, och även om vi inte pratat så mycket om det tidigare, känner vi nu båda att vi vill bidra till att ännu fler barn ska kunna få en operation, säger Tina Nordström.

Tinas bästa vän och kollega, den prisbelönte kocken Benny Cederberg, föddes med en komplicerad läpp-käk-gomspalt (LKG). Tack vare den fantastiska spaltvård som ges här i Sverige genomgick han som ung ett stort antal operationer. För barn som föds med LKG i låg- och medelinkomstländer ser verkligheten helt annorlunda ut. 

– I många länder handlar detta om liv och död. En operation som kan förändra ett helt liv genomför Operation Smiles volontärer på bara en timme! Om jag kan göra mitt för att upplysa om detta så känns det bra, säger Tina Nordström.
 
Sedan tidigare är journalisten Malou von Sivers ambassadör för Operation Smile Sverige, och hon får nu alltså sällskap av Tina Nordström.

– Tinas engagemang kommer att vara oerhört värdefullt för att öka kunskapen om att sju miljoner människor lever med obehandlad läpp-käk-gomspalt. Det utgör ett onödigt lidande och handlar om så mycket mer än bara ett leende, säger Annika Billing, generalsekreterare för Operation Smile Sverige.

Många av de som föds med gomspalt dör redan som spädbarn eftersom spalten gör att de inte kan amma och få i sig tillräckligt med näring. De som överlever har svårt att göra sig förstådda via talet och hålls ofta undangömda, för att skyddas från trakasserier och fördomar. 

– Jag tror att få inser hur viktigt det är att få en operation i tid om man föds med LKG. Eller hur svårt livet blir för de som inte opereras. Det hoppas jag få möjlighet att berätta mer om, säger Tina Nordström.

Operation Smiles ambassadör Tina Nordström.

Fotograf
Operation Smile
Format
3750×2500 pixlar
Filstorlek
6 MB

Operation Smiles ambassadör Tina Nordström med hennes kollega och vän Benny Cederberg.

Format
3750×2500 pixlar
Filstorlek
7 MB


PRESSKONTAKT

Susanne Edmark
Kommunikationschef
susanne.edmark@operationsmile.org
070-932 97 99

Ambassadör

Tina Nordström
Ambassadör Operation Smile Sverige
benny@tina.se

Om Operation Smile
Operation Smile är en global, medicinsk hjälporganisation som genomför operationer i låg- och medelinkomstländer på barn som lider av allvarlig läpp-käk-gomspalt. Barn som föds med gomspalt riskerar att dö av undernäring eftersom de inte kan suga och därmed inte amma. De som överlever har svårt att tala och riskerar ett liv fyllt av trakasserier. Med hjälp av medicinska volontärer (kirurger, narkosläkare, sjuksköterskor, logopeder m fl) kan Operation Smile erbjuda kostnadsfri vård. Vi arbetar också långsiktigt genom att utbilda lokal sjukvårdspersonal på plats samt virtuellt. Vi är verksamma i över 30 länder och har sedan starten 1982 genomfört cirka 300 000 operationer.