Nyhet Sverige 2018-10-24

Zara Larsson reser till Ghana med Operation Smile

Sångerskan och världsartisten Zara Larsson är just nu på väg till Ghana ihop med den medicinska hjälporganisationen Operation Smile, för att rikta strålkastarljuset mot barn som föds med läpp-käk-gomspalt. Utan en operation har dessa barn svårt att äta och tala och de tvingas ofta leva ett ensamt och isolerat liv, svårt mobbade för sitt utseende. På plats ska Zara följa några av de svenska läkarnas och sjuksköterskornas arbete med att ge barnen en kostnadsfri operation och på det viset rädda dem till ett värdigt liv.

Zara Larson reser till Ghana med sin syster Hanna och mamma Agneta. Foto: Zute Lightfoot

– Jag känner mig spänd på att åka ner och uppleva hur det är att på plats se hur Operation Smile förändrar barns framtid. Tusentals barn blir mobbade och isolerade på grund av sitt utseende och för vissa barn är det på liv och död eftersom de inte bara får talsvårigheter utan även svårigheter att äta. Jag hoppas med min plattform kunna upplysa fler om att en så liten, snabb och relativt billig operation kan förändra allt för ett barn, och därmed driva mer pengar in till projektet. Det är faktiskt ganska lätt att göra skillnad för de här barnen och det föds ju hela tiden nya barn som behöver en operation, säger Zara Larsson. 

Resan till Ghana är tänkt att ge Zara en god inblick i Operation Smiles arbete ute i fält. Med sig har hon både sin yngre syster Hanna, sångerska i duon Lennixx,och sin mamma Agnetha. Förutom att följa några av de svenska medicinska volontärerna kommer de få tillfälle att möta några av alla de familjer som hoppas få hjälp av Operation Smile under det här uppdraget. 

– Jag är supertaggad. Det ska bli spännande, men jag tänker också att det kan bli jobbigt, eftersom jag har förstått att alla som behöver inte kommer att kunna få hjälp under det här uppdraget. Jag hoppas såklart att jag kan bidra till att Operation Smile får in ännu mer pengar så att de kan åka tillbaka och hjälpa alla som behöver en operation. Det är därför jag gör det här, säger Zara Larsson. 

Zara Larsson är en inflytelserik person som har gjort sig känd för ett starkt engagemang och en stor frispråkighet, med en röst som tränger igenom mediebruset. Som sångerska lever hon på sin röst samtidigt som utseende är en viktig komponent i hennes bransch. Zara kan relatera till vikten av att ha en röst – som debattör eller artist, eller bara som en bland andra. Hon kan relatera till hur ens utseende kan påverka omgivningen. Många av de här barnen har svårt att prata och göra sig förstådda och utsätts ofta för svåra trakasserier på grund av sitt annorlunda utseende

– Att Zara Larsson har tackat ja till att följa med oss på ett uppdrag är fantastiskt roligt. Hon är en empatisk person med ett stort hjärta och en sällan skådad drivkraft. Hon är uppriktigt intresserad av barns rättigheter och självklart är det vår förhoppning att hennes engagemang ska leda till att fler hör talas om och blir nyfikna på vår organisation, så att vi kan hjälpa ännu fler barn, säger Cajsa Wiking, generalsekreterare Operation Smile.

Följ Zaras resa i våra sociala medier: FacebookInstagram

Nästa nyhet

givare Albert fick pris från frii Nyhet

Albert samlade in 50 000 kronor!

Alberts första insamlingsmål, 2 400 kronor samlades in nästan innan han hann blinka. Han bestämde sig för att höja sitt mål – och vips, inom kort var han uppe i 24 000 kronor!

Läs mer Sverige 2018-09-10

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.