Berättelse Ghana 2019-03-06

Ghana: Sanatu levde med läpp-käk-gomspalt i 75 år

gammal kvinna med läpp-käk-gomspalt väntar på operation
Sanatu i väntan på hälsoundersökning. Foto: Zute Lightfoot

Sanatu, 75 år, föddes med en kraftig läpp-käk-gomspalt (LKG). Hon växte upp i den norra delen av afrikanska Ghana och hade fram tills dagen då hon anlände till patientboendet i Koforidua, där Operation Smile i oktober 2018 genomförde ett medicinskt uppdrag, aldrig sett någon annan med LKG. Sanatu berättade att hon känt sig ensam under sin uppväxt och att hon ofta blivit retad på grund av sitt utseende. Folk hade skrikit glåpord efter henne, vilket lett till att hon undvikit att gå ut; allt för att slippa möta omgivningens stirrande blickar och elakheter.  

Sanatus berättelse skulle ha kunnat sluta här, men så tog hennes liv en oväntad vändning; Sanatus pappa bestämde sig, när tiden var inne för dottern att gifta sig, för att prata med byns hövding. Han frågade, enligt traditionsenlig sed, om hövdingen ville gifta sig med Sanatu. Enligt bytraditionen kan hövdingen välja fritt med vem och med hur många han vill gifta sig. Hövdingen gick med på att träffa Sanatu – och tycke uppstod. Mot alla odds ledde detta möte snart till giftermål. Hövdingen valde därtill att ta endast Sanatu som hustru – något som i sig är ovanligt. Tillsammans har paret genom åren fått sju barn, och kanske bäst av allt: Inget av barnen har fötts med läpp-, käk- eller gomspalt!  

kvinna undersöks av medicinsk volontär inför operation
Under hälsoundersökningen fick Sanatu träffa våra medicinska volontärer. Foto: Zute Lightfoot

Våra medicinska volontärer kände till Sanatu, och i över två år hade de försökt övertala henne att komma till något av Operation Smiles medicinska uppdrag i Ghana. Till slut tog Sanatu mod till sig och när hon i höstas anlände till patientboendet i Koforidua var hon en av de första patienterna på plats. Sanatu genomgick en obligatorisk och grundlig hälsokontroll och fick därefter beskedet att hon hörde till dem som skulle få en operation. 

Under veckan på patientboendet ringde Sanatus man henne tre gånger om dagen för att försäkra sig om att hon mådde bra. Sanatu var en av 150 patienter som fick en livsförändrande och kostnadsfri operation under Operation Smiles medicinska uppdrag i Koforidua.

gammal kvinna glad efter operation för läppspalt
Sanatu efter operationen. Foto: Zute Lightfoot

Nästa berättelse

Berättelse

Nu ser Enok möjligheter i livet

Minnena av hur han blev hånad, jagad av andra barn och hur folk reagerade i avsky när de såg hans spalt är inget Enok glömmer, men i dag är de inget annat än just bara minnen.

Läs mer 2019-02-28

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.