Nyhet Sverige 2019-06-10

Hattparad i Rimforsa till förmån för Operation Smile

När Hägerstad-Kättilstad kyrkliga  syförening  i slutet av maj anordnade en hattparad i östergötländska Rimforsa stod Operation Smile som förmånstagare. På plats fanns vår volontär Magnus Kullander, till vardags narkossjuksköterska i Linköping.

När det anordnades hattparad i Rimforsa fanns vår volontär Magnus Kullander, narkossjuksköterska i Linköping, på plats med operationsmössa och allt. Han höll sedan ett föredrag. Foto: Privat

Han berättar hur hattprydda entusiaster kom i samlad trupp med tåget från Linköping för att sedan, ackompanjerade av musiker, paradera genom Rimforsa, till församlingsgården där fler aktiviteter tog vid, så som lotteri och hattauktion.  

Ett uppskattat inslag var dessutom när Magnus, som har en rad uppdrag för Operation Smile i bagaget, höll föredrag om sina erfarenheter ute i fält.  

– Publiken lyssnade intresserat och ställde många frågor, berättar Magnus, som uppskattade responsen och inte minst att flera åhörare kom fram efteråt för att tala om att de känner till Operation Smile sedan tidigare och redan är månadsgivare.  

Det må ha varit Magnus första hattparad, men det var långt ifrån hans första föredrag om Operation Smile. Inte sällan är han ute och föreläser tre-fyra gånger per månad i olika sammanhang. Förutom att berätta om hur volontärerna arbetar visar han bilder från sina resor. Hans engagemang är inte att ta miste på; många av uppdragen har gjort starkt intryck på honom.  

– Det som är så fantastiskt är att man får hjälpa barn och att vi hinner hjälpa så många. Varje operationsdag tar vi hand om långt fler patienter än vad vi hinner med på ett svenskt sjukhus, säger Magnus, och menar att det är för att allt är så otroligt effektivt organiserat. Detta trots att allt är ”provisoriskt” och att volontärerna just har mötts, de flesta för allra första gången.  

– Givarna får så att säga mycket för pengarna som de skänker.  

Alla våra fantastiska volontärer möter mängder av patienter under sina resor och de får ta del av de mest gripande livsöden. Ett barn som fastnat lite extra hos Magnus är en pojke han mötte i Etiopien år 2010. Pojken, som var 8-9 år, var född med läpp-käk-gomspalt. Han hade förlorat båda sina föräldrar och togs omhand av andra bybor. Ett föräldrapar hade tagit med honom för att se om pojken kunde få en operation, vilket han fick. Samtidigt fick han lite extra tillsyn och omsorg, eftersom det var något hos honom som verkligen rörde vid Magnus hjärta. 

Pojken Ali var en av patienterna som Magnus Kullander mötte på sitt allra första uppdrag för Operation Smile, i Jimma, Etiopien, 2010. Foto: Privat

– Ibland vill man bara ta ett barn med sig hem och med den här pojken var det så! I dag är han vuxen och det är klart att jag undrar hur det har gått för honom.  

Insatser kan se olika ut; att resa på uppdrag som volontär är ett sätt, att samla in pengar som gör att vi kan operera fler barn ett annat. I samband med Hattparaden samlades totalt 6 000 kronor in till Operation Smile. Vi bugar djupt, niger fint och inte minst lyfter vi på hatten för alla som var med och bidrog till detta! 

Nästa nyhet

Nyhet

Prisregn över Operation Smile på Telly Awards

Sex filmer vann inte mindre än 11 priser, varav fyra prestigefyllda guld, i konkurrens med bland andra CNN och CBS News.

Läs mer USA 2019-05-24

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.