Berättelse colombia 2020-03-05

Ett lättare liv för Lexxi – den andra operationen

Den colombianska La Guajira-öknen bjuder på en fantastisk – men dramatisk – natur. Här råder hårda väderförhållanden med torra vindar som viner genom brinnande värme och piskar upp damm och sand i virvlar. Höga, gröna kaktusar sträcker sig mot en klarblå himmel, där solen strålar stark.

I årtusenden har Wayuu-folket kallat La Guajira sitt hem. I dessa avlägsna trakter i norra Colombia bor Lexxi med mamma Elba och sju syskon i en liten by. Husen, byggda av lera och grenar, har vare sig el eller vatten. Lexxi föddes med läpp-käk-gomspalt och livet för familjen har inte varit lätt. Kort efter att syskon nummer åtta föddes lämnade dessutom pappan familjen för en ny kvinna. Området där de bor är både fattigt och farligt, nära gränsen till Venezuela. I takt med att den ekonomiska och politiska krisen tilltagit i grannlandet har brottsligheten i regionen ökat.

Lexxi före sin första operation, då 8 år. Alltid med pennan i högsta hugg som den flitiga elev hon är! Foto: Rohanna Mertens

Detta har Lexxis familj blivit varse: Elba berättar att tjuvar stulit såväl hennes motorcykel som familjens getter. Trots motgångar kämpar hon på för sina barns väl. Hon försörjer dem genom att väva ett slags traditionell Wayuu-väska som hon sedan säljer på marknaden i närmsta stad.

Skedmatad med getmjölk

Dessa blygsamma intäkter skulle dock aldrig räcka till en operation för dottern. Ända sedan Lexxi föddes har Elba drömt om att hitta en lösning. Då blev hon både chockad och förkrossad och hon har brottats med sina tankar kring hur det ska gå för Lexxi i framtiden. En fråga som också plågat henne är den om varför Lexxi föddes med läpp-käk-gomspalt; hade Elba kanske ätit något olämpligt under graviditeten? Spalten gjorde att Elba inte kunde amma sin dotter. I stället skedmatade hon henne med getmjölk, vilket lyckligtvis gick bra.

Lexxi bor med sin mamma och sju syskon i ett enkelt hus, byggt av lera och grenar och utan vatten och el. Det är långt till större städer och sjukhus. Foto: Rohanna Mertens

Men som liten var Lexxi ofta sjuk. Spalten gjorde det inte bara svårt för henne att äta utan även att andas. När det var dags fick hon ändå börja skolan och hon blev snabbt en flitig och ambitiös elev. Lexxi har hela tiden älskat skolan trots att många av de andra barnen mobbat henne och kallat henne fula namn. Tack och lov har hon haft både lärare och vänner som stått upp för henne.

Frisk nog för operation

Det var vid ett sjukhusbesök, då de sökt akut för Lexxis andningsbesvär, som Elba fick tips om Operation Smile. Med hjälp av en lokal samarbetspartner kunde mor och dotter, då åtta år, snart göra den långa resan till Riohacha där Operation Smiles medicinska volontärer under en vecka skulle genomföra kostnadsfria operationer. På plats fanns, förutom läkare och sjuksköterskor, även logopeder och tandläkare. När Elba och Lexxi anlänt insåg de att de inte var ensamma; här fanns massor av familjer med barn födda med läpp-käk-gomspalt – barn som såg ut precis som Lexxi! 

Efter en läkarundersökning bedömdes Lexxi frisk nog för att få en operation. Själva operationen tog sedan bara cirka en timme – och så var Lexxis liv för all framtid förändrat.

Ett år efter Lexxis första operation träffar vi henne och mamma Elba igen. Lexxi, nu 9, ler stort och håller stolt upp sin ”före-bild”. Foto: Rohanna Mertens

– Mitt hjärta dunkade så högt att jag var tvungen att säga åt mig själv att lugna ner mig, berättade Elba efteråt, överlycklig efter att ha fått se sin dotters nya leende för första gången. 

– Hon är så fin, och jag känner inget annat än lycka. Jag är verkligen tacksam mot alla som hjälpt oss.

De kallar henne Lexxi

Ett år senare träffar vi Lexxi och Elba igen. Operation Smiles volontärer är kommit tillbaka i Riohacha för ett nytt uppdrag och det har blivit dags att operera Lexxis gom. På så vis kommer hon att få ett bättre tal och kunna äta och andas utan svårigheter. Lexxi är fortfarande väldigt blyg och lämnar inte sin mammas sida. Men hon bjuder på fantastiska leenden och vi kan se att läppen har läkt otroligt fint.

De andra barnen kallar henne inte längre fula namn – de kallar henne Lexxi.

Mamma Elba

– Hon talar mycket bättre efter läppoperationen och hon är så vacker, säger Elba och berättar att ingen längre mobbar Lexxi, utan nu njuter hon fullt ut av att gå i tredje klass.

De andra barnen kallar henne inte längre fula namn – de kallar henne Lexxi. Hon är en duktig elev och utmärker sig speciellt i matematik; hon har redan börjat med division. Hon älskar att studera och att göra sina läxor, men utöver det tycker hon mycket om att rita; framför allt djur och landskap. 

– Jag hörde henne berätta för sina syskon om sina drömmar för framtiden, att hon skulle älska att bli sekreterare, sjuksköterska eller läkare.

Viktiga övningar hos logopeden

Men nu är det alltså dags för operation nummer två, den som ytterligare ska bidra till att Lexxi får ett lättare liv. Ett liv som kommer att innebära att hennes drömmar faktiskt kan komma att gå i uppfyllelse. I väntan på operation får hon träffa en av Operation Smiles logopeder; hon får en rad övningar som är viktiga att göra även efter att hon kommit hem igen, för att hennes tal ska utvecklas så bra som möjligt. 

Så är även gomoperationen avklarad och allt har gått bra. Nu kommer Lexxi och Elba ha möjlighet att var tredje månad återvända till Riohacha för att få ytterligare logopedhjälp tack vare volontärer från Operation Smile Colombia. 

Livet i Guajira-öknen kommer att vara fortsatt tufft, men nu kan Lexxi och hennes familj fortsätta sin kamp i tillvaron med en börda mindre. Nu börjar ett lättare liv för Lexxi, där hon kan ta sig an livet på samma villkor som sina jämnåriga. Så spännande det ska bli att se hur långt hennes drömmar kommer att ta henne!

Lexxis familj lever tätt ihop med djur och natur. Här gosar Lexxi med en gullig killing! Foto: Rohanna Mertens

Vill du hjälpa oss så att fler barn som Lexxi kan få en operation?

Ge en gåva!

Nästa berättelse

Berättelse

Sharmila fann kärleken – före sin operation❤️

Indien: Hiranya bevisade sin kärlek till Sharmila genom att be om hennes hand redan innan det stod klart att hon skulle få en operation.

Läs mer Indien 2020-02-07

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.