Nyhet 2020-04-03

Tomteparad gav 75  000 kronor till Operation Smile

En hel radda tomtar trotsade regnet för att delta i den senaste upplagan av tomteparaden i Västervik.

När Västerviks Rotaryklubb och Västervik Arkipelag RK för tredje året i rad anordnade tomteparad stod Operation Smile som en av förmånstagarna. Mer än 173  000 kronor samlades in, vilket Bernt Falk i klubbkommittén tror kan vara rekord bland Rotaryklubbar i Sverige, sett till stadens folkmängd. Tomteparader är nämligen en typisk Rotaryaktivitet och arrangeras i många städer.  

– Intäkterna från våra tomteparader har ökat för varje år, men även om företagare och affärsidkare såväl som privatpersoner är både generösa och entusiastiska ligger det hårt arbete bakom för att jaga in pengar, berättar Bernt Falk. 

När man bestämde att pengarna i år skulle gå till barn och ungdomar – en del till globalt och en del till lokalt arbete – föll det ”globala valet” på Operation Smile.  

– Vi tycker att det är ett behjärtansvärt ändamål, säger Bernt, som själv är nypensionerad läkare inom öron-näsa-hals och därför mycket väl känner till vad ett liv med obehandlad läpp-käk-gomspalt kan innebära, men även vilka komplikationer det kan ge trots att barnet har fått en operation tidigt i livet. 

– Jag har träffat många barn i Sverige som fötts med spalt och som haft besvär med till exempel öron eller tänder, säger Bernt, och berättar att han när han under en period arbetade för Rotary Doctors i Kenya stötte på flera barn med obehandlad läpp-käk-gomspalt. 

Tomteparaden i Västervik lockar många barnfamiljer. För den hundralapp som anmälan kostar får deltagarna en enkel tomtemundering. Och det lokala näringslivet i Västervik snålade inte; alla barn som gick med i paraden fick dessutom en julklapp!

Intäkterna fördelades mellan tre förmånstagare och för några veckor sedan fick Operation Smile ta emot en check på 75 000 kronor. Pengarna, som nu alltså kommer att ge fler barn en livsförändrande operation, kan räcka till att operera så många som drygt 30 barn! 

Har ni också ordnat en insamling till Operation Smile? Tipsa oss gärna! Och står ni i startgroparna för att arrangera något slags event – tveka inte att kontakta oss för att få foldrar och informationsmaterial! 

Nästa nyhet

Nyhet

”Ett större utbrott i Afrika skulle vara en katastrof”

Läkaren Karin Strand kom nyligen hem från ett uppdrag på Madagaskar där 144 patienter fick en operation, ett av de sista internationella uppdragen just nu på grund av coronakrisen.

Läs mer 2020-03-25

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.