Nyhet Sverige 2020-09-11

Insamling till en älskad hustrus minne

”Min älskade hustru Kerstin kämpade under många många år med sin reumatism utan att förlora sitt goda humör. Hon var alltid generös och gav gärna pengar till olika insamlingar främst till barn och speciellt Operation Smile som hon kände mycket för. Därför vill jag fortsätta hennes gärning så länge jag kan.” 

Lennart Holm startade en insamling till hustrun Kerstins minne för att på så vis fortsätta hennes gärning.

På Operation Smiles webbplats finns en sida för Egna insamlingar. Här samlas en mängd fina initiativ där privatpersoner såväl som företag genom egna insamlingar jobbar mot samma mål – att bidra till fler operationer för barn som haft oturen att födas med läpp-käk-gomspalt i ett land där hjälp inte finns att få. 

En av insamlingarna är den som Lennart Holm startade kort efter att hans älskade hustru Kerstin hastigt och oväntat avlidit i november 2019. Lennart berättar att idén kom när han och parets dotter besökte begravningsbyrån.  

– Vi kom på att vi skulle spara pengar på begravningen genom att bland annat välja en enklare urna och sedan ge mellanskillnaden till ett välgörande ändamål. Det var lätt att välja organisation! 

Lennart satte 25  000 kronor som mål för sin insamling och i skrivande stund är den uppe i hela 23  350 kronor. Den fick ett stort tillskott i samband med begravningen, då gästerna kände till de efterlevandes önskan om ett bidrag till Operation Smile. En ansenlig summa kunde också föras till insamlingen när Lennart sålde Kerstins knyppelsaker. Knyppling var något Kerstin älskade och ägnade mycket tid åt. Genom åren blev det många konstverk i form av bland annat tavlor och hattar, och till vännernas barnbarn knypplade hon änglar. 

Lennarts hustru Kerstin älskade att knyppla och skapade genom åren många fantastiska konstverk.

– Trots sin svåra reumatism, som gav henne söndervärkta händer och förvridna fingrar, kunde hon plocka med knyppelpinnarna, berättar Lennart, som när han skulle ta reda på Kerstins knyppelverktyg insåg att bara knyppelpinnarna var över 500 stycken och nålarna räknade han i tusental. 

Den första våren utan Kerstin blev ensam, inte minst då Lennart tillhör gruppen 70 plus och därför, på grund av coronapandemin, har hållit sig ganska isolerad. Hemorten är Bollebygd, men nu har han varit tacksam för sin stuga på västkusten där han tillbringar mycket tid. Under våren och sommaren har han jobbat och grävt på tomten och han har rensat ut och sålt ännu fler prylar; en frys och några spaljéer, också det intäkter som lagts till insamlingen. 

Att starta en insamling var inget som paret pratat om, men Lennart är säker på att Kerstin hade tyckt om initiativet. 

– Hon kände en allmän omsorg om alla barn och stöttade gärna insamlingar till förmån för just barn. 

Lennart håller med om att det är ett viktigt ändamål. Han minns väl sin storebrors bästa kompis, född i mitten av 40-talet, som hade det tufft på grund av sin gomspalt.  

– På den tiden var de ju inte lika duktiga på att operera, så hans tal blev tyvärr aldrig riktigt bra. 

Även om det var Kerstin som tidigare stöttade Operation Smile har Lennart också han läst på om verksamheten och är väl medveten om hur viktigt det är för ett barn som fötts med spalt att få en operation.

– Jag förstår ju att stigmat att ha gomspalt i de här fattiga länderna är förödande. 


Vill du också starta en egen insamling?

Läs mer

Nästa nyhet

Nyhet

Skruvs IF svettas till förmån för Operation Smile

Mjukgympa, core, HIIT, pilates, tabata och cirkelträning – lite av det som erbjuds när Skruvs IF:s ledare anordnar utomhusträning och samtidigt samlar in pengar till Operation Smile.

Läs mer Sverige 2020-08-17

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.