Nyhet Sverige 2021-01-05

Varannan svensk ler mindre än före pandemin

Fem av tio svenskar ler mindre ofta nu än de gjorde före coronapandemin. Andelen är ännu högre bland pensionärer, medan studenter upplever att de ler mer i dag än för ett år sedan. Det visar SMILE-index, en Novusundersökning som gjorts på uppdrag av Operation Smile.

– Eftersom vi varje dag hjälper barn med läpp-, käk- och gomspalt att kunna le vet vi vilken skillnad ett leende kan göra. Coronapandemin har haft en tydlig negativ påverkan på leendekulturen i Sverige, men förhoppningsvis vänder den här utvecklingen när pandemin är över, säger Annika Billing, generalsekreterare för Operation Smile.

Fem av tio svenskar, 45 procent, upplever att de ler mindre nu än de gjorde före coronapandemin. Bland personer som är 65–79 år är skillnaden ännu större, där uppger hela sex av tio, 59 procent, att de ler mer sällan. Varannan student, 49 procent, upplever samtidigt att de ler mer i dag än för ett år sedan.

– Att vi ler mot varandra är viktigt för att skapa en känsla av trygghet i samhället. Leenden är extra viktiga för barn och vi vuxna har ett stort ansvar för att sprida en känsla av hopp till barn i dessa dystra tider, säger Annika Billing.

Läs mer om undersökningen

Nästa nyhet

Nyhet

Intervju med Prins Carl Philip

I samband med Operation Smile Sveriges tioårsjubileum nyligen mötte Prins Carl Philip vår generalsekreterare Annika Billing i ett samtal. Han berättar varför han valt att engagera sig för barn födda med läpp-käk-gomspalt – och att han själv gärna vill följa med ut på ett uppdrag när så blir möjligt igen!

Läs mer Sverige 2020-12-18

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.