Nyhet Sverige 2021-06-28

”Vi ville ge ett barn ett nytt leende”

Meningsfullt pandemipyssel: Bengt & Ingalill Häggmark i Gävle, snickrar och tovar till förmån för Operation Smile.

– Det var i vintras, när allting var så nedslående och man bara var hemma, som jag kom på att jag skulle göra något med all ull jag hade – och jag ville samtidigt bidra till ett välgörande ändamål.

Sagt och gjort, Ingalill Häggmark, från Hagaström utanför Gävle, gjorde slag i saken och påbörjade sitt projekt. Hon blöttovade, knådade och formade sin ull till små filtmattor – sittunderlag –  innan hon nåltovade vackra mönster; älgar, får, solar och annat, främst med inspiration från naturen. 

– Jag tycker mycket om att pyssla, men det ska vara meningsfullt, inte bara tidsfördriv.

Även Ingalills make, Bengt, ville göra något bra med all den tid de tvingades tillbringa i hemmet under coronavintern. Han började med liv och lust tillverka fågelholkar, efter en ritning av Ingalill, och slutade inte förrän han hade 35 stycken! När den lokala Konsumbutiken hörde talas om parets arbete erbjöd de dem att komma och sälja sitt hantverk vid butikens entré. Det hela blev oerhört väl emottaget och på en enda dag sålde Ingalill och Bengt slut på nästan allt. För holkarna tog de 250 kronor, och för sittunderlagen 200-375 kronor. Köparna swishade direkt till Operation Smile och märkte swisharna ”Solsken”, så att slutsumman skulle gå att få fram. Med viss försäljning utöver denna dag har Ingalill och Bengt till dags dato samlat in nästan 7 000 kronor, vilket motsvarar ganska precis tre operationer – tre nya leenden för barn som nu kan få helt nya möjligheter i livet!

Hur kom det sig då att Ingalill och Bengt valde att stötta just Operation Smile?

– Vi är givare sedan tidigare och sedan är det så att jag hade en väldigt kär granne, Gunborg, som gick bort för en tid sedan och som vi ville hedra, säger Ingalill, och berättar hur mycket Gunborg och hennes make Pelle betytt genom åren; hur dörren alltid stod öppen för Ingalills barn, som fick ta del av grannfamiljens aktiviteter, såsom kortspel, fika och bakning.

– Och var det någon som alltid hade ett leende på läpparna, så var det Gunborg! Och det finns väl inget bättre sätt att hedra någon än att hjälpa ett barn att få ett nytt leende?

Tack vare pengarna som holkar och underlag har inbringat har nu både Gunborg och Pelle hedrats på detta fantastiska vis. Och kanske blir det ytterligare försäljning framöver; Ingalill har nästan ingen ull kvar, men om det blir till att sitta isolerad även nästa vinter kommer hon och Bengt att fortsätta i någon form.

– Det var fruktansvärt att sitta i isolering. För den som inte var tvungen att stanna hemma hela tiden, utan ändå kom ut i olika sammanhang, är det nog svårt att förstå. Och då hade vi det säkert bättre än många andra. Blir det samma sak igen, måste vi definitivt ha något att göra. Och, avslutar Ingalill, oavsett vilket, hoppas jag att detta sprider sig, så att andra blir lockade att hitta på liknande projekt!

Hantverk med kvalitet: Finfina holkar färdiga för inflytt – och vackra, värmande sittunderlag, karottunderlägg och sköna sulor!

Nästa nyhet

Nyhet

”Nu vill jag hem och visa mitt nya utseende”

Jag vill bara få min operation gjord och komma hem och visa mitt nya utseende, säger 15-årige Gurupada.
Familjen visste tidigt att sonens spalt gick att operera, men hade inte råd. Så kom de i kontakt med Operation Smile och nu – nu tar Gurupada täten ner till operationssalen…

Läs mer Indien 2021-06-27

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.