Nyhet Sverige 2021-11-09

Dags mamma testamenterade till Operation Smile: ”Hon vurmade för de små och utsatta”

– När vår mamma berättade om sitt testamente och att hon ville skänka en stor summa pengar till Operation Smile blev vi syskon inte det minsta förvånade. Vi tyckte att det var en fin tanke och gest. Att hennes testamente inte var helt färdigupprättat när hon sedan dog spelade ingen roll, för hennes önskan fanns ju nedskriven och för oss barn var det självklart att följa mammas vilja. 

Carine Simonsson med sitt barnbarnsbarn Nils. Foto: Privat

Dag Simonsson berättar om sin mamma, Carine Simonsson, som var 92 år när hon avled i december 2020. Ett par år dessförinnan hade hon förklarat för sina barn hur hon ville ordna det med sin kvarlåtenskap. Hon hade, i och med att Operation Smiles verksamhet låg henne så varmt om hjärtat och hon sedan flera år var regelbunden givare, bestämt sig för att lämna en större summa pengar till verksamheten och på så vis bidra till att ännu fler barn skulle kunna få en livsförändrande operation. 

– Mamma hade ett stort hjärta och hon var en person som vurmade för de små och svaga. Hon hade dessutom själv alltid nära till leenden och skratt. Hon var en inbjudande människa, med en otrolig förmåga att knyta till sig barn. 

Innan han och hans syskon förde över Carines gåva till Operation Smile läste de på om organisationen för att försäkra sig om att verksamheten var seriös. Efter avslutad research kände syskonen sig trygga med att pengarna skulle gå till rätt ändamål och göra nytta på det sätt som var Carines önskan. 


Vill du veta mer om testamentsgåvor? Läs mer här.


Dag berättar att deras mamma ibland pratade om de patientberättelser som hon tagit del av, om barn som fötts med läpp-käk-gomspalt i länder där hjälp inte finns att få, om deras utsatthet. Då hände det ofta att hon rördes till tårar. Carines kärlek räckte även till djuren; hon var en djurvän av stora mått och en regelbunden givare även till en organisation som arbetar för och med djur. 

Carines stora passion i livet var sång och musik. I sin ungdom sjöng hon i kör och under ett år på 50-talet sjöng hon professionellt på Oscarsteatern i Stockholm. Hon lämnar efter sig en rik produktion av text och musik i form av poesi, sånger och psalmer; verk som genom åren framförts ett hundratal gånger i framför allt kyrkor, men som även har publicerats i tryck och notutgivningar. (Se ”Du ser på mig mitt barn” nedan.)

Carine, som fick ett långt och innehållsrikt liv, lämnar många fina minnen efter sig. Och när Dag och hans syskon nu tänker på hur deras mammas sista önskan gör skillnad för så många barn som kan få helt nya chanser i livet känner de stor glädje.  

– Att mamma ville skänka pengar till Operation Smile känns gott för våra hjärtan – och det är så mycket mamma över den gesten. Hon värnade om de små och utsatta, och ville göra väl. 

  • Carine Simonsson avled i december 2020. Hennes barn känner stor glädje när de tänker på att deras mammas sista önskan nu gör skillnad för så många barn världen över. Foto: Privat

  • Carine Simonsson fick ett långt och rikt liv med barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Här med barnbarnsbarnet Eyra i famnen. Foto: Privat

Du ser på mig mitt barn

Du ser på mig mitt barn
din blick bär på tusende år
med ömhet vishet förlåtelse
du ser på mig mitt barn

Du ser på mig mitt barn
rakt ur ursprungligheten
och jag
ser hela min vuxna fattigdom

Jag ser på dig mitt barn
en främling
nära du är
hårt omsluten av min kärlek
mina drömmar du redan bär

Så liten stark unik
ingen intet är du lik
ett ofattbart lån
varför varifrån?

Ännu en stund behöver du mig
men jag är för alltid
bunden till dig
i kärlek mitt barn
till dig

Text och musik Carine Simonsson 
1928-2020

Nästa nyhet

Nyhet

Karo Pharmas medarbetare gör skillnad tillsammans

Mer än hälften av Karo Pharmas medarbetare snörde sig på sig skorna och sprang för nya leenden i Operation Smiles lopp på World Smile Day. Läs om hur Karo Pharmas engagerade personal bidrog med hela 365 000 kronor till Operation Smile!

Läs mer Sverige 2021-11-08

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.