Nyhet Rwanda 2021-12-21

Johanna Teague, Sveriges ambassadör i Rwanda: ”Arbetet ni gör är helt fantastiskt!”

– Det arbete som Operation Smile genomför är helt fantastiskt och betyder mycket för landet, säger Johanna Teague, Sveriges ambassadör i Rwanda. Sättet ni jobbar på; att bygga upp systemet i Rwanda och bidra till inhemsk kunskap så att den här typen av operationer ska kunna genomföras, är väldigt bra. Det är jätteviktigt.

Johanna Teague, Sveriges ambassadör i Rwanda, i samspråk med Françoise Mukagaju, en av tre ST-läkare som 2022 blir färdig plastikkirurg, tack vare ett projekt finansierat av Svenska Postkodlotteriet. I mitten: Patrik Boivie, plastikkirurg och volontär från Sverige, som undervisade i teori och praktik under veckan i Kigali.

När Operation Smile i november genomförde ett utbildningsuppdrag på Universitetssjukhuset i Rwandas huvudstad Kigali, besökte Sveriges ambassadör i landet, Johanna Teague, sjukhuset. Hon lovordade vårt arbete och inte minst det fleråriga projekt som nu genomförs i syfte att stärka landets svårt eftersatta sjukvårdssystem. Tack vare ett extra bidrag från Svenska Postkodlotteriet vidareutbildas tre lokala läkare, och när de hösten 2022 är färdiga kommer Rwanda att ha fem plastikkirurger – att jämföra mot dagens blott två. De fem kommer att kunna ta hand om fler patienter som behöver operationer efter exempelvis brännskador, olyckor och cancer – samt självklart operera barn födda med läpp-käk-gomspalt. De kommer även hjälpas åt att utbilda ännu fler plastikkirurger. Redan i januari 2022 påbörjar nämligen en ny kull sin utbildning.

Ambassadören, som under dagen fick en rundvandring på sjukhuset samt ett informativt föredrag av en av landets befintliga plastikkirurger, professor Faustin Ntirenganya, förklarar vad hon tror att samarbetet och projektet betyder för Rwanda:

– Jag har sett här i dag att det betyder jättemycket att det nu kommer att bli fler plastikkirurger. Landet hade länge en enda plastikkirurg och sedan fick man en till, och nu när kapaciteten ökar med ytterligare tre kommer det att göra enorm skillnad. Men också att man har det här kunskapsöverförandet, så att man kan fortsätta att bygga kapaciteten långsiktigt här i Rwanda. Det är väldigt värdefullt!

Sveriges ambassadör i Rwanda, Johanna Teague, besökte Universitetssjukhuset CHUK under Operation Smiles utbildningsuppdrag. Här tillsammans med bl a sjukhusdirektören Théobald Hategekimana (blå kostym), en av landets två befintliga plastikkirurger, prof Faustin Ntirenganya, Patrik Boivie, plastikkirurg och volontär från Sverige, samt de tre ST-läkarna.

#postkodeffekten

Nästa nyhet

Nyhet

Medicinsk milstolpe när Rwanda mer än fördubblar antalet plastikkirurger

Två plastikkirurger på 13 miljoner invånare; en ekvation som förstås inte går ihop. Läs om hur pengar från Postkoden nu ger Rwanda tre nya plastikkirurger!

Läs mer Rwanda 2021-11-24

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.