BEHOVET AV HJÄLP

200 000 BARN

föds varje år med läpp-, käk- eller gomspalt

2 MILJARDER

människor saknar tillgång till kirurgisk vård

BARA 6,3%

av cirka 234 miljoner genomförda kirurgiska ingrepp per år genomförs på den fattigaste tredjedelen av jordens befolkning

 

Statistiken är överväldigande. Men, på Operation Smile ser vi inte människor som en siffra i statistiken.

Varje patient förtjänar den bästa kirurgiska vården oavsett var hen är född eller hur mycket pengar familjen har. Alla barn förtjänar att behandlas som om de vore våra egna.

Det är vad som driver var och en av oss: Vårt globala nätverk av vårdpersonal, som donerar hundratusentals timmar till vård av barn runt om i världen varje år och våra givare som varje dag gör skillnad för barn de aldrig har träffat.

Att leva med LKG

VAR TREDJE

MINUT

föds ett barn med läpp-, käk- eller gomspalt (LKG). Ofta lever dessa barn undangömda och kan drabbas av undernäring och talsvårigheter.

 

SOCIALT STIGMA

“Jag ville leka med de andra barnen, men de bara stirrade på mig och skrattade.”

- MarcelineUNDERNÄRING

“Vi visste inte hur vi skulle ge henne mjölk. Jag var orolig att hon skulle dö av undernäring.”

- Marcelines mammaTALSVÅRIGHETER

“Även om jag kan svaret, så räcker jag inte upp handen. Jag vill inte prata inför de andra.”

- Marceline“ANDRA BARN SÄGER ATT JAG ÄR VACKER”


Marceline gömde sig ofta hemma. När hon väl letade sig ut, blev hon mobbad. Folk skrattade åt henne, skrek fula saker och spottade på henne.

“De sa till mig: ‘Kom inte hit. Du äcklar oss.’ Och så slog de mig.”

Förut gjorde Marceline sitt bästa för att dölja sitt ansikte när hon var ute bland folk. Hon slutade även gå i skolan. Marceline blev utstött av samhället.

När Marceline och hennes mamma hörde om Operation Smile på radion, att organisationen skulle komma till Rwanda för att genomföra ett medicinskt uppdrag, fick de låna pengar från vänner inom kyrkan för att ha råd med den långa resan.

”Jag var överlycklig när vi kom fram”, berättar Marceline. ”När mitt namn ropades upp bland dem som skulle få en operation, var jag så exalterad att hela jag darrade.”

På bara en timme utförde Operation Smiles erfarna kirurger sedan det ingrepp på Marceline, som skulle ge henne ett helt nytt liv; med en hel läpp och en näsa som fått en ny form.

I dag går Marceline i skolan igen och hon är nu, för första gången, en självsäker ung flicka.

 

Ett nytt leende förändrade Marcelines liv. Det finns fler barn som behöver hjälp.

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile