
Generalsekreteraren har ordet
Vi lämnar ännu ett turbulent år bakom oss, präglat av politisk och ekonomisk oro. Trots det har Operation Smile uppnått fantastiska resultat. Generalsekreterare Malin Söderström sammanfattar året som gått och blickar framåt.
Viktiga insatser under året
Här kan du läsa mer om några av de områden och projekt vi satsat på under året som gått.

Utökad satsning på nutrition
Vi satsar alltmer på nutritionsinsatser globalt. Vårt nutritionsprogram finns nu i 28 länder för att motverka undernäring och svält hos barn med spalt.

Utbildning stärker kapaciteten
För att öka tillgången till vård och stärka kapaciteten på plats i de länder där vi är verksamma är utbildning en central komponent.

Ett efterlängtat drömprojekt
Svenska Postkodlotteriet tilldelade under året Operation Smile och Clowner utan Gränser ett gemensamt drömprojekt som ska pågå i Colombia i tre år.

Volontärer i fält
Våra volontärers engagemang är ovärderligt och under året kunde vi skicka ut 72 nordiska volontärer till våra programländer. Förutom att genomföra operationer är de också med och utbildar och handleder under uppdragen.
Partnerföretag på besök
Karo Healthcare, ett hälsovårdsföretag med huvudkontor i Stockholm, har varit huvudpartner till Operation Smile sedan 2018. Under våren 2024 besökte tre representanter från företaget ett medicinskt uppdrag på Madagaskar där stort fokus läggs på nutrition. Se filmen här!
Säkra snittet – en kampanj om säker kirurgi
För andra året i rad uppmärksammade vi Säkra snittet-dagen den andra mars, 2/3. Dagen med det symboliska datumet 2/3 syftar till att belysa det faktum att 2 av 3 människor på jorden inte kan få livsnödvändiga operationer när de behöver det. Kampanjen syntes på tv och på utomhusreklam i storstäderna, hördes i radio och lyftes i våra olika kommunikationskanaler.
I TV4:s Nyhetsmorgon deltog våra två volontärer Patrik Boivie, plastikkirurg från Göteborg, och Morten Kildal, brännskadespecialist från Uppsala, som berättade om problematiken och lösningen: att utbilda fler kirurger. Både Patrik och Morten har via Operation Smile varit engagerade i specialistutbildningen av nya plastikkirurger i Rwanda.

– Att just utbilda är kanske det viktigaste målet för att kunna förändra den situation vi har i världen, där Afrika bär 25 procent av världens sjukdomsbörda, men har bara två procent av världens sjukvårdspersonal, sade Morten när han gästade TV4.
Utbildning är ett sätt att åstadkomma förändring och motverka att 17 miljoner människor dör på grund av bristen på kirurgi varje år. En enda plastikkirurg som utbildas kan under ett år operera ungefär 500 patienter – under ett långt yrkesliv blir det tusentals människor som kan få en operation.
I kampanjen berättade vi om nioåriga Sylvie från Rwanda som har en tragisk, men dessvärre inte särskilt ovanlig, historia. När hon var ett år gammal låg hon och sov på en madrass i hemmet när en lampa välte och fick madrassen att fatta eld. Sylvie blev svårt brännskadad och det fanns inte resurser i landet att ge henne de operationer och hudtransplantationer hon behövde. I stället fick såren läka utan behandling, vilket lett till att Sylvie i dag varken kan använda sitt ena ben eller sin ena arm. Se filmen om Sylvie här!