Berättelse 2019-04-26

Andréa sprider leenden världen över

Mexiko, Dominikanska republiken, Vietnam, Etiopien, Indien, Madagaskar, Brasilien, Colombia, Kongo Kinshasa, Honduras, Filippinerna, Marocko … Listan över länder dit Andréa Berg, sjuksköterska vid länssjukhuset i Kalmar, har åkt som volontär för den medicinska hjälporganisationen Operation Smile är lång. Hon är en av drygt 200 svenska volontärer som åker på uppdrag till låg- och medelinkomstländer för att operera barn med läpp-, käk- och gomspalt. På åtta år har hon varit i väg 20 gånger! 

Foto: Susanne Isberg

Vad är det som får dig att vilja åka ut på medicinska uppdrag? 
– Vi har det så bra i Sverige och jag har möjlighet att dela med mig av lite av det ”braiga”. Det är ganska enkla saker vi gör, men som innebär en enorm skillnad; inte bara för barnet självt, utan för hela familjen och ibland till och med för en hel by! 

Vill kika i en spegel 
På Andréas pre-post-avdelning tar man hand om de barn som läggs in kvällen före operation. På morgonen gås alla patienter igenom igen; har någon dragit på sig en förkylning under natten kanske operationen måste ställas in. Och så förbereds barnen; de tvättas, får rena kläder och ren blöja. Efter operationen ser man till att patienterna börjar dricka så snart som möjligt och ger smärtstillande. Pre-post-personalen har förmånen att träffa barnen både före och efter operationen och får därmed ta del av barns och föräldrars reaktioner när barnen vaknar ur narkosen. 

– Det är jättehäftigt! Särskilt när det gäller de barn som är så stora att de förstår vad som har hänt, säger Andréa, och berättar att många barn vill kika på sig själva i en spegel. En del sitter en lång stund och bara tittar. Sedan räcker de över spegeln för att stolt visa sitt nya leende, utan att förstå att volontären då bara ser sig själv  

Foto: Susanne Isberg

Betalningen är alla fantastiska ögonblick
Operation Smiles volontärer får ingen lön, och de reser på sin fritid eller sin semester. Andréa säger att betalningen är alla fantastiska ögonblick – värda mycket mer än pengar – och att ingen lön i världen skulle kunna ge samma tillfredsställelse som att se människors liv förändras.  

Uppdragen kan vara ansträngande; många starka känslor, tidiga morgnar, långa dagar, hög värme… Varifrån får du din energi? 

– Den bara finns därEn inre elektricitet sprakar igång redan på en flygplats någonstans i världen när man sammanstrålar med andra volontärer. Varje morgon fylls energin på i frukostmatsalen, där det strålar av värme, glädje och kärlek. Vi delar med oss av glädjeämnen från dagen innan. 

Någonstans tror Andréa att det var ödet som styrde henne till Operation Smile. Organisationen grundades i USA 1982, samma år som hennes lillasyster föddes här hemma i Sverige – med gomspalt. Och i Sverige hade man år 2010 precis startat den svenska grenen, just när Andréa letade efter en volontärorganisation att engagera sig i.  

– Jag var tio år när min lillasyster föddes och har väldigt tydliga minnen av hennes första år och mina föräldrars oro. Även om hon bara behövde en operation, som hon fick när hon var 18 månader, påverkade det oss och det var lite upp och ner i familjen under en period.  

Andréas första uppdrag gick till Mexiko. Upplevelsen var precis så häftig som hon hoppats. Hon fascinerades inte minst av hur fort det går att förändra inte bara någons utseende, utan faktiskt hela personens liv. För ett barn som föds med läpp-käk-gomspalt väntar ofta ett liv i utanförskap; utan kamrater, utan skola och med ständiga trakasserier. Många barn dör i späd ålder, då de har svårt att få i sig näring. Samtidigt tar en operation ofta inte mer än en timme och kan kosta så lite som 2 400 kronor! 

Lilla Rosie låg ensam på en bädd 
Andréa har träffat många barn vars öden fängslat henne. Ändå är det ett barn som fastnat lite extra: 

– Lilla Rosie på Honduras. När hennes föräldrar såg att hon led av läpp- och gomspalt förmådde de inte ta sig an henne, utan lät henne i princip tyna bort. En grannkvinna undrade varför den nyfödda aldrig syntes till och gick dit och hörde sig för. Hon hittade Rosie ensam på en bädd, utmärglad, loppbiten och tilltufsad med flugor surrande runt sig. 

Kvinnan kontaktade de sociala myndigheterna som kom och hämtade flickan. En familj i närheten ställde upp som fosterfamilj och när de fick höra talas om Operation Smile tog fosterpappan med sig Rosie dit. Flickan blev utvald för att få en operation av sin läppspalt. Fosterpappan var oerhört tacksam och längtade tills hon skulle få en gomspaltsoperation nästa gång Operation Smile kom dit. Andréa blir rörd när hon tänker på att det är tack vare grannkvinnan som knackade på för att höra hur det var fatt med den nyfödda, som flickan lever i dag. 

Så sent som i slutet av april var Andréa i Bangalore i Indien på sitt 20:e uppdrag – men förmodligen har hon knappt hunnit hem innan hon börjar fundera på hur snart hon kan komma iväg på nästa!  

Nästa berättelse

Berättelse

Filippinerna: Joseph drömmer om att bli polis

Joseph har hunnit bli sju år. Han går i andra klass och tycker om att gå i skolan. – Jag har många kompisar nu. Ingen retar mig längre. Jag har tre bästisar på skolan, säger Joseph och berättar att han har två bästisar hemma också, bland grannbarnen.

Läs mer Filippinerna 2019-04-25

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.