Nyhet Madagaskar 2023-03-27

Tredje gången gillt för Lorelle

Förhoppningsfulla barn, mödrar och fäder har varit på resande fot i flera dagar och listan med patienter är lång när Operation Smiles första uppdrag efter pandemin drar i gång på Madagaskar. I folkmyllret tittar femåriga Lorelle blygt fram bakom sin mamma Jacqueline. I hennes blick finns ett allvar som inte borde finnas hos en femåring. 

Lorelle, 5 år, väntar på besked om hon ska få en operation för sin läppspalt. Foto: Jörgen Hildebrandt

Lorelle, en blyg och försiktig femåring med allvarlig blick, har tillsammans med sin lillebror och mamma Jacqueline rest lång väg till uppdraget i hopp om att hon ska få en operation för sin läppspalt. Familjen kommer från ett område på södra Madagaskar där det pågått svår torka i flera år, och genom området har också kraftiga cykloner obarmhärtigt dragit in på kort tid och orsakat enorma skador. Broar, vägar och hus har raserats – och ett av alla hus som totalförstörts är Lorelles hem. Nu är familjen inhyst hos en granne som har ett extrarum.

– Vi hoppas att vi kan bygga upp vårt hus en dag igen, men nu har vi inte råd, konstaterar Jacqueline. Hon bär sin son på ryggen i en vackert mönstrad bärsjal och Lorelle iakttar försiktigt allt som pågår runt omkring från sin trygga plats bakom Jacquelines ben.

Lorelle viker inte från mamma Jacquelines sida. Foto: Jörgen Hildebrandt

En misslyckad operation
Som liten fick Lorelle en operation av en annan organisation, men då operationen inte gjordes på rätt sätt gick stygnen upp innan såret hann läka. Läppspalten var återigen ett faktum. Sedan dess har väntan på att få ordentlig hjälp varit lång, och Lorelle har fått finna sig i att de andra barnen retar henne. Men hos mamma Jacqueline är hon trygg. Hon tyr sig hela tiden till henne och står gärna halvt skymd bakom hennes ben.

– Vi hoppas att Lorelle ska bli opererad den här gången, säger Jacqueline. Då skulle vi ha ett problem mindre i våra liv.

Jacquline berättar att de vidskepliga grannarna anklagat föräldrarna för Lorelles läppspalt. Kanske hade de grävt ner en spade, ett tecken på stor lathet, och på så vis retat upp andarna?

Tredje gången gillt
Efter den första, misslyckade operationen fick familjen kontakt med Operation Smile och begav sig till ett uppdrag. Vid det tillfället var Lorelle tyvärr inte frisk nog för att det skulle vara säkert att operera henne. Men den här gången ser allt bra ut! Lorelle klarar hälsoundersökningen utan problem och blir erbjuden en operation – tredje gången gillt.

– Jag är jätteglad. Jag började nästan gråta av lycka, säger Jacquline och ler. Nu behöver Lorelle inte bli trakasserad av andra längre. Alla gläds med oss där hemma för nu kommer Lorelle att läka.

Glädjen och lättnaden hos Lorelles mamma går inte att ta miste på efter operationen. Foto: Jörgen Hildebrandt

Nästa nyhet

Nyhet

Liisi utbildar logopeder i Ghana

Det råder stor brist på logopeder i Ghana. Vår svenska volontär och logoped Liisi Raud Westberg har varit med och utvecklat ett utbildningsprogram som ska stärka den logopediska vården i landet.

Läs mer Ghana 2023-03-27

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.