Nyhet Rwanda 2023-08-29

Operation Smile på 2023 års Women Deliver

I mitten av juli deltog Operation Smile på den globala konferensen Women Deliver i Kigali, Rwanda. Women Deliver är det största evenemanget för hälsoorganisationer i världen och har anordnats sedan 2007.

I år samlades omkring 6 000 beslutsfattare och företrädare från olika professioner i Kigali och fler än 200 000 människor deltog virtuellt. Syftet med den återkommande konferensen är att stärka flickors och kvinnors rättigheter och deras möjligheter till adekvat sjukvård. På agendan stod såväl diskussioner och workshops kring jämställdhet som värdefullt nätverkande för att möjliggöra och inspirera till åtgärder både på nationell och global nivå.

Operation Smile höll i ett seminarium om kvinnligt ledar- och mentorskap där Sveriges ambassadör Johanna Teague öppningstalade om vikten av att kvinnor vågar, banar väg och leder även där kvinnliga förebilder saknas. Panelen, fyra högutbildade kvinnor inom sjukvården, diskuterade mentorskap och gav exempel på verktyg som kan öka ens inflytande och frigöra ens potential och i förlängningen ge samhällsnytta.

Johanna Teague, Sveriges ambassadör i Rwanda, öppningstalade på Operation Smiles seminarium under #WD2023.

Enligt Världshälsoorganisationen utgör kvinnor 70 procent av arbetsstyrkan i sjuk- och hälsovården i dag, men endast 25 procent har höga befattningar inom medicin. Genom att delta på Women Deliver vill Operation Smile öka medvetenheten om vikten av jämställdhet inom sjuk- och hälsovården. För att vi ska klara det globala vårdbehovet måste fler kvinnor ta plats i vården och ges möjlighet att göra det, inte minst för att öka tillgången till vård för patienter med behov av spaltbehandling.

Två kvinnliga kirurger arbetar tillsammans
En jämställd sjukvård med fler kvinnor ökar tillgången till vård. Foto: Jörgen Hildebrandt

Operation Smile är beroende av gåvor från privatpersoner, företag och partners. Som givare är du med och gör skillnad i världen – swisha en gåva i dag!

Nästa nyhet

Kennys mamma visar upp honom efter operationen Nyhet

En kamp mot stigman och tabun

När Kenny föddes med läpp-käk-gomspalt blev de nyblivna föräldrarna, Dorcus och Eric, förbryllade. Ingen av dem hade sett någon med spalt förut och till en början var det svårt för dem att acceptera Kennys öde.

Läs mer Rwanda 2023-08-29

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.